Pihla Viitala on Maria Åkerblom. Kuvaaja: Sami Kuokkanen
Pihla Viitala on Maria Åkerblom. Kuvaaja: Sami Kuokkanen

Marian paratiisi

Epookkielokuva

Menneisyyteen sijoittuvaa elokuvaa sanotaan epookiksi. Elokuvan tuotannossa on huomioitava elokuvan kuvaamaan aikakauteen sopivat kuvauspaikat, lavasteet, esineistö, puvustus, kampaukset ja meikkaus. Myös kielenkäyttö on huomioitava samoin kuin käyttäytyminen ja eleet. Ajankuvaa voidaan luoda myös ääniraidalla, kuten musiikilla ja esimerkiksi elokuvan henkilöiden tavalla saada uutiset maailmalta ja lähettää viestejä haluamilleen tahoille.

Marian paratiisin ensi-illassa Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla elokuvan näyttelijät kertoivat, että dialogissa pyrittiin luontevuuteen. Dialogia ei siis pyritty kirjoittamaan tarkoituksella vanhahtavalla suomella, vaan tasapainoilemaan ajalle sopivan kielenkäytön ja suuhun sopivan luontevuuden välillä.

Marian paratiisi on kuvattu Virossa. Todellisuudessa Maria Åkerblomin talo Villa Toivola oli nykyisessä Meilahdessa, Helsingissä. Talo on vieläkin pystyssä. Elokuvan teossa keskeiset elokuva-ammattilaiset, näyttelijä Pihla Viitala, käsikirjoittaja Anna Viitala sekä tuottaja Kaisla Viitala kasvoivat lähellä ja kuulivat usein tarinoita eksentrisestä lahkojohtajasta, jolla oli yhteen aikaan jopa kaksi leijonaa lemmikkeinä. Tämä innosti heitä tekemään aiheesta käsikirjoituksen.

  • Keskustelkaa miten elokuvaan on luotu 1920-luvun loppupuolen Helsingin tunnelma. Missä asioissa ajankuva näkyy?
  • Poikkeaako elokuva muista näkemistäsi epookkielokuvista? Miten?

Lisätietoa historiallisesta elokuvasta ja epookista.

 

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Marian paratiisi

(Marian paratiisi )

Ohjaaja: Zaida Bergroth

Maa: Suomi Vuosi: 2019

Kesto: 111min Ikäraja: 12

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Pihla Viitala, Satu Tuuli Karhu, Saga Sarkola, Tommi Korpela, Elina Knihtilä


1920-luku, Kokkola. Karismaattinen ja enkelimäinen Maria Åkerblom johtaa vainotun lahkonsa jäsenet Helsinkiin, jossa he matkansa välietappina majoittuvat kauniiseen huvilaan, Villa Toivolaan. Öisin Maria vajoaa transsiin ja saarnaa seuraajilleen enkelin hänelle välittämää sanaa. Yksi Marian omistautuneimmista seuraajista on uskossaan kiihkeä, teini-ikäinen Salome. Mutta mitä kätkeytyy magneettisen kiehtovan Marian ulkokuoren taakse?

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa