Kuvaaja: Sami Kuokkanen
Kuvaaja: Sami Kuokkanen

Marian paratiisi

Tsehovin ase

Fiktiossa, kuten teatterinäytelmissä, elokuvissa ja TV-sarjoissa on sääntö, jota sanotaan Tsehovin aseeksi. Venäläinen näytelmäkirjailija Anton Tsehov (1860-1904) kehitti sen näytelmässään Vanja-eno. Siinä näytelmän ensimmäisessä näytöksessä esitellään kuin sivumennen mainiten ase. Tämä ase nousee tärkeäksi näytelmän kolmannessa näytöksessä, jossa Vanja-eno käyttää sitä. Tästä syntyikin käsikirjoittamisen sääntö: älä esittele mitään asiaa tai esinettä käsikirjoituksessa, mikäli et aio käyttää sitä myöhemmin kerronnan olennaisena osana tarinan jossain käännekohdassa.

Keskusteltavaksi

  • Marian paratiisissa ketunraudat ovat tällainen Tsehovin ase. Missä kohtaa ja miten ne tulevat kuin sivuseikkana ensimmäistä kertaa esille, ja miten niitä käytetään elokuvan loppuratkaisussa?
  • Mitä muita vastaavia ”Tsehovin aseita” muistat elokuvista?
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Marian paratiisi

(Marian paratiisi )

Ohjaaja: Zaida Bergroth

Maa: Suomi Vuosi: 2019

Kesto: 111min Ikäraja: 12

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Pihla Viitala, Satu Tuuli Karhu, Saga Sarkola, Tommi Korpela, Elina Knihtilä


1920-luku, Kokkola. Karismaattinen ja enkelimäinen Maria Åkerblom johtaa vainotun lahkonsa jäsenet Helsinkiin, jossa he matkansa välietappina majoittuvat kauniiseen huvilaan, Villa Toivolaan. Öisin Maria vajoaa transsiin ja saarnaa seuraajilleen enkelin hänelle välittämää sanaa. Yksi Marian omistautuneimmista seuraajista on uskossaan kiihkeä, teini-ikäinen Salome. Mutta mitä kätkeytyy magneettisen kiehtovan Marian ulkokuoren taakse?

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa