Me ollaan parhaita!

Elokuvan ajankuva

Elokuva sijoitetaan aina johonkin aikakauteen: historiaan, nykyisyyteen tai tulevaisuuteen.  Historiaan sijoittuvissa elokuvissa pyritään yleensä kyseistä aikakautta kuvaamaan mahdollisimman tarkasti, jotta elokuvasta tulisi uskottava.  Elokuvan tekijät rakentavat kyseisen ajan monesta eri tekijästä esimerkiksi miljöistä, taloista, autoista, huonekaluista ja sisustuksista, puvuista, tekniikasta ja kulttuurista.  Kulttuuriin sisältyvät myös muoti ja musiikki.  

1980-luvulla muoti ja ihmisten pukeutuminen oli ajan tavan mukaista, mutta tämän päivän näkökulmasta osa vaatteista saattaa näyttää mielenkiintoisilta.  Ihmiset jotka ovat eläneet kyseisen ajanjakson näkevät asia toisin kuin ne, jotka eivät ehkä olleet silloin vielä syntyneetkään.

  • Millaisia asioita huomasit elokuvassa, jotka eivät ole enää tänä päivänä käytössä tai jotka ovat toisin?
  • Mitä asioita ei elokuvassa näytetty, jotka olisivat kertoneet katselijalle elokuvan oikean valmistumisajankohdan eli vuoden 2013?
  • Miettikää yhdessä, millaisia asioita, esineitä ja vaatteita on tällä hetkellä olemassa, jotka kuvaavat parhaiten juuri tätä aikakautta?

"Retro tarkoittaa aiempien vuosikymmenten tyyliä, muotia tai muuten vanhan tuntuista ainesta, jota sovelletaan uudelleen nykyaikana." (Wikipedia)

"Muoti tarkoittaa jonakin ajankohtana vallitsevaa ja suosiossa olevaa tyyliä tai makusuuntaa, yleistä tapaa. Muodissa tapahtuu kiertoja, kun ihmiset arvostavat vähemmän tai kyllästyvät aiemmin suosittuihin asioihin ja omaksuvat tilalle jotakin uutta." (Wikipedia)

  • Mikä on tällä hetkellä muotia? Onko muoti muuttunut elokuvan ajoista?
  • Pukeutuvatko jotkut nykyään samoin kuin Me ollaan parhaita! -elokuvan päähenkilöt? Miksi?

Tehtäviä:

1. Kerää aikakauslehdistä sellaisia kuvia, jotka kuvaavat mielestäsi jotain olennaista tästä ja esimerkiksi viime vuodesta: tapahtumista, asioista tai esineistä.

2. Elokuvassa eletään 1980-lukua jolloin monia tavaroita, joita meillä nyt on käytössämme, ei silloin ollut. Kirjoittakaa lapuille kolme henkilökohtaista tavaraa, jotka tekevät teidät onnelliseksi. Oppilaat voidaan jakaa pieniin ryhmiin, joissa jokainen luopuu vuorotelleen tavaroista niin, että jäljelle jää vain yksi tavara. Ryhmissä voi pohtia mikä näiden tavaroiden merkitys on onnellisuudelle.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Me ollaan parhaita!

(Vi är bäst!)

Ohjaaja: Lukas Moodysson

Maa: Ruotsi Vuosi: 2013

Kesto: 103min Ikäraja: 7

Levittäjä: SF Film Finland Oy

Näyttelijät:
Mira Barkhammar, Mira Grosin, Liv LeMoyne


Vuoden 1982 Tukholmaan sijoittuvassa nuorisoelokuvassa on paljon musiikkia, runsaasti huumoria ja roppakaupalla elämäntotuuksia.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa