Me Rosvolat

Johdanto

Käsikirjoitus: Marjut Komulainen ja Melli Maikkula Siri Kolun "Me Rosvolat" -kirjan pohjalta

Oppimateriaalin teemoja: ystävyys, yhdessä oleminen, perhe, elokuvan tyylilajit, rosvot, kierrätys, kaupankäynti, kuluttaminen.

Genre: Seikkailu, komedia, road movie

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu 1.- 4. -luokkalaisille.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin. Elokuvan ohjaaja ja näyttelijät tekevät kouluvierailuita. Ota yhteyttä tuotantoyhtiöön.

Synopsis: On kesäloma ja 10-vuotias Vilja haluaisi nauttia kesälomastaan, mutta hänellä on tylsää. Isosisko Vanamosta on vain harmia ja haittaa eikä Jouni-isäkään ei pidä lupauksiaan, niinpä suunniteltu pyöräretki jää tekemättä. Viljan mielestä isä on paljon kiinnostuneempi kolikkokokoelmastaan kuin tyttärestään.

Eräänä päivänä Viljan harmaa ja tavallinen elämä muuttuu kertaheitolla Vainiston perheen ollessa matkalla mummolaan. Automatkalla Vilja ja Vanamo nahistelevat monien sisarusten tapaan takapenkillä ja Vanamo nappaa Viljalle tärkeän, vaaleanpunaisen muistikirjan ja heittää sen auton takaosaan. Vilja kömpii farmariauton tavaratilaan matkatavaroiden sekaan etsimään muistikirjaansa. Riitelyn melskeessä perheeltä jää huomaamatta, että heidän autonsa taakse ilmestyy hämärän näköinen pakettiauto, jonka katolla hulmuaa rosvolippu. Kohta autosta hyökkää ulos hurjan näköisiä maantierosvoja, jotka nappaavat Vainiston perheen matkatavarat. Samalla he tulevat kaapanneeksi mukaansa myös Viljan, joka on lymyää takakontissa tavaroiden seassa.

Kun rosvot alkavat hiukan myöhemmin perata uusinta ryöstösaalistaan, löytyy heidän suureksi yllätyksekseen juuttisäkin uumenista pelästynyt Vilja. Vilja yrittää paeta rosvojen luota, mutta epäonnistuu joka kerta, sillä Hele, Rosvolan perheen tytär, vahtii häntä koko ajan tarkkana.

Hurja-Kaarlon ja Helen lisäksi Rosvolan perheeseen kuuluvat vaimo Hilda ja pikkuveli Kalle sekä monitaitoinen avustaja Kulta-Pete, joka on saanut liikanimensä hohtavista kultahampaistaan. Vilja huomaa nopeasti, että Hurja-Kaarlon johtama Rosvolan perhe onkin varsin iloista, mukavaa ja ennen kaikkea yhtä pitävää sakkia ja pian Vilja on täysin sopeutunut heidän elämäntyyliinsä ja tuntee olevansa osa iloista ja hyväsydämistä perhettä.

Rosvolat elelevät leppoisaa elämää, nauttivat vapaudesta ja siitä, että saavat tehdä mitä huvittaa, kunhan eivät jää kiinni. Välillä he rosvoavat, kaikkea, mitä sattuvat tarvitsemaan. Saaliiksi kelpaavat erityisesti karkit ja herkut, kuten happamat makurotat ja salmiakkikirput. Ryöstetyt barbit saavat uuden punk-tyylin Helen käsittelyssä. Kaikki kiva ja maukas kelpaa saaliiksi, mutta ei raha. ”Raha vain jähmettää ihmiset”, Hurja-Kaarlo tuumaa.

Kaikkien aikojen kesäloma huipentuu suuriin rosvo-olympialaisiin, jossa kisaillaan ja ratkotaan kaikkien maantierosvojen päällikkyys. Kisan voitto on aina ollut Hurja-Kaarlon haaveena. Haaveen toteutumisessa Viljasta on yllättäen suuri apu.

Elokuvan omat sivut

Oppimateriaalin on laatinut luokanopettaja Tuula Niiniranta. Kuluttajakasvatusosuuden on laatinut Kilpailu- ja kuluttajavirasto.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2015. Linkit on tarkistettu 31.3.2020

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Me Rosvolat

(Me Rosvolat)

Ohjaaja: Marjut Komulainen

Maa: Suomi Vuosi: 2015

Kesto: 84min Ikäraja: 7

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Kari Väänänen, Lotta Lehtokari, Jussi Vatanen, Sirkku Uhlgren, Ilona Huhta, Mio Määttä


Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa