Me Rosvolat

Elokuvan genre

1. Genre tarkoittaa tyylilajia. Elokuvan genrejä voivat olla esim. draama, toiminta, sota, komedia, kauhu, trilleri, musikaali, seikkailu, rikos, sci-fi, western, dokumentti, film-noir, musiikki, animaatio. Monet elokuvat ovat tyylilajeiltaan näiden tyyppien välimuotoja (esim. kauhukomedia tai draamakomedia). Elokuvatutkimuksessa elokuvan lajia ja tyylillisiä piirteitä on tutkittu myös moodin käsitteen avulla. Lähde.

Jakaantukaa neljän hengen ryhmiin. Kukin ryhmä saa valita tutkimuskohteekseen eri elokuvagenren ja etsii siihen sopivia elokuvia. Hakekaa valitsemastanne genrestä tietoa internetin hakemistojen kautta tai tutkikaa lehtiä. Löydättekö tietoa myös elokuvista, joita juuri nyt esitetään elokuvateattereissa tai televisiossa?

Lopuksi ryhmät esittelevät löytämänsä tiedot koko luokalle.

2. Keskustelkaa yhdessä, minkä lajityypin elokuvia luokkanne oppilaat katsovat eniten. Miettikää yhdessä, miksi joku genre on suosittu tai miksi joku ei miellytä. Onko mielestänne iällä tai sukupuolella vaikutusta siihen, millaiset elokuvat kiinnostavat? Katsotteko mielestänne eri tyyppisiä elokuvia, vai valikoitteko aina katsottavaksi saman lajityypin elokuvia? 

3. Me Rosvolat -elokuvan genreiksi voidaan määritellä seikkailu, komedia ja road movie. Millaisia tapahtumia näihin tyylilajeihin yleensä liittyy? Mitä mainittuihin tyylilajeihin liittyviä tapahtumia tunnistitte Me Rosvolat -elokuvassa?

4. a. Me Rosvolat -elokuvassa on myös komedian piirteitä. Mikä on mielestänne elokuvan hauskin tai jännittävin kohtaus? Millaisista asioista kohtauksen hauskuus tai jännitys mielestänne syntyy? Kuvailkaa, keitä valitsemassanne kohtauksessa esiintyy, mitä siinä tapahtuu sekä missä kohtaus tapahtuu. Mikä tekee kohtauksesta hauskan tai jännittävän?

b. Hahmotelkaa valitsemastanne kohtauksesta kolmen ruudun kuvasarja. Kirjoittakaa myös tekstit sarjakuvallenne.

5. Road moviessa tehdään matkaa, myös Rosvolat ovat matkalla rosvoautollaan seikkailusta toiseen.
Tuunatkaa tyylikäs rosvoauto. Piirtäkää ja kuvioikaa tussipiirroksena A3- tai A4-kokoiselle paperille mielestänne rosvoille sopiva ajopeli. Taustan voi maalata peiteväreillä.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Me Rosvolat

(Me Rosvolat)

Ohjaaja: Marjut Komulainen

Maa: Suomi Vuosi: 2015

Kesto: 84min Ikäraja: 7

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Kari Väänänen, Lotta Lehtokari, Jussi Vatanen, Sirkku Uhlgren, Ilona Huhta, Mio Määttä


Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa