Me Rosvolat

Rosvojen ajanvietettä

1. Rosvolat viettävät paljon aikaa yhdessä yhdessä laulaen, leikkien ja pelaten mm. jatsia, korttia ja harjoitellen tulevia rosvo-olympialaisia varten.
Kalle kilpailee olympialaisissa kiperän muistitehtävän parissa.
Kokeilkaa tekin muistiharjoituksia. Ensimmäinen leikkijä sanoo sanoo: ostan kaupasta hammasharjan. Toinen: ostan kaupasta hammasharjan ja kurkkua, kolmas: ostan kaupasta hammasharjan, kurkkua ja mehua jne. Pelistä putoaa, jos ei muista edellisten luettelemia tavaroita.Tai olette lähdössä retkelle. Ensimmäinen sanoo, että lähden telttailemaan ja otan mukaani teltan. Toinen sanoo, että ottaa teltan ja makuupussin. Kolmas sanoo, että ottaa teltan, makuupussin ja trangian, jne...muita sopivia retkitavaroita ovat mm. vaelluskengät, rinkka, aurinkolasit, kamera, vesipullo, taskulamppu, lakki, sukat, tulitikut.

2. Leikkikää Kim-leikkiä, jossa leikin vetäjä asettaa esille esimerkiksi 10 esinettä, joita leikkijät katselevat hetken, painavat esineet mieleensä ja sulkevat silmänsä. Leikin vetäjä poistaa yhden esineen ja muut avaavat silmät ja yrittävät muistaa, mikä esine puuttuu.

3. Rosvo ja poliisi on tuttu leikki, jossa pelaajat jaetaan poliiseiksi vai rosvoiksi. Sovitaan myös paikka, joka on leikissä vankila. Rosvot lähtevät piiloon ja poliisit ottavat rosvoja kiinni ja vievät heidät vankilaan. Jos joku rosvo pääsee vankilalle ilman kiinnijäämistä ja siellä on muita rosvoja, hän saa vapauttaa nämä.

4. Lipunryöstöleikissä on kaksi eriväristä joukkuetta. Esim. keltaisiin kuuluvilla on käsivarressaan keltainen nauha ja toisella joukkueella sininen. Lisäksi molemmille joukkueille tarvitaan oman joukkueen värinen lippu tai viiri. Liput asetetaan 100 metrin päähän toisistaan. Leikkiä voi vaikeuttaa asettamalla liput vielä etäämmälle toisistaan.

Leikin lähtölaukauksen kajahtaessa molemmat joukkueet lähtevät oman lipun luota kohti toisen joukkueen lippua. Pelin tarkoituksena on ryöstää vastustajien lippu omalle alueelle, Jos joku vastapuolen pelaajista on toisen joukkueen alueella, hänet voidaan ottaa kiinni ja laittaa vankilaan, joka voi olla penkki tai esim. hiekkaan piirretty ympyrä.

Oman joukkueen jäsen voi pelastaa vangin vankilasta koskettamalla häntä. Vanki ja pelastaja ovat turvassa, kun he ovat päässeet omalle puolelleen.

Lipun tai vankilan luona ei saa olla vartioimassa, vaan koko ajan pitää liikkua.

Lisää hanaa ja kannat kattoon aina yhtä me pidetään

1. Elokuvan ohjaaja Marjut Komulainen kertoo, että elokuvan keskeisiä teemoja ovat ystävyys ja toisista välittäminen. "Kun Vilja pääsee luontoon näiden Rosvoloiden kanssa, he arvostavat Viljaa sellaisena kuin hän on. Vilja muuttuu, kehittyy ja tulee onnellisemmaksi. Hänelle avautuu aivan uusi maailma."
Kesän aikana Vilja oppii jotain tärkeää rohkeudesta ja välittämisestä ja hän kertoo seikkailun päätteeksi Me Rosvolat -kirjan sivulla 223: "En koskaan ole se sama tyttö, joka odotti seuraavan päivän viulutuntia."
Me Rosvolat s. 223: "Opin, mitä on syödä amiainen kuumana pannulta järven rannassa, opin sen, miten kylmä on ulkona nukuttu yö. Opin parhaat niksit pihistää takakontista ja ryöstää naamioituneena keskellä kirkasta päivää. Opin olemaan törkeä ja viheltämään hampaiden välistä."

  • Miten Viljan roolihahmo muuttuu elokuvan edetessä? Miten ystävyyttä ja toisista välittämistä kuvataan elokuvassa? Millaista Viljan elämä on rosvoperheessä? Mitä Rosvolat oppivat Viljalta? Millaisia asioita Vilja oppii rosvojen parissa?

2. Vilja tarkkailee koko kesän Rosvoloiden elämää ja kirjaa tärkeitä huomioitaan heistä vaaleanpunaiseen muistikirjaansa. Uusien oppiensa ja pettämättömän listauskykynsä ansiosta hän ehkä osaa vielä tarjota useisiin ja uusiin Rosvoloiden ongelmiin mullistavia ratkaisumalleja.

  • Eläytykää Viljan asemaan ja keksikää ja kirjoittakaa jostakin Viljan ja Rosvolan perheen keikasta tai muusta tapahtumasta. Tai miettikää ja kirjoittakaa parityönä, millainen tarina syntyisi Helen tai Kallen kirjoittamana?
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Me Rosvolat

(Me Rosvolat)

Ohjaaja: Marjut Komulainen

Maa: Suomi Vuosi: 2015

Kesto: 84min Ikäraja: 7

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Kari Väänänen, Lotta Lehtokari, Jussi Vatanen, Sirkku Uhlgren, Ilona Huhta, Mio Määttä


Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa