MELANCHOLIA

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: itsetuntemus, masennus, Dogma 95, romantiikan ajan taide, ohjaaja

Synopsis: Elokuva alkaa voimakkailla, aika-ajoin kosmologisilla kuvilla, tuhkaa ja lintuja putoaa taivaalta äärimmäisen hidastetusti päähenkilö Justinen (Kirsten Dunst) katsoessa levollisesti suoraan kameraan. Hevonen kaatuu maahan, vieras planeetta lähestyy vääjäämättömästi maata.

Justine on tulevan miehensä kanssa matkalla omiin häihinsä. He ovat myöhässä, koko hääväki odottaa morsiusparia hienossa kartanossa. Ökyhäät on järjestänyt Justinen sisko ja ne maksaa hänen siskonsa mies, joka ei rahan puutteesta huolimatta malta olla miettimättä kustannuksia. Justinen isä ja äiti ovat molemmat vieraina, he ovat eronneet ja tunnelmat ovat viileät. Vieraana on myös Justinen pomo mainostoimistosta, joka painostaa Justinea koko häiden ajan tuottamaan ideoita uuteen mainoskampanjaan. Justine ei ole kovin hyvällä mielellä, hän häviää illan mittaan juhlavieraiden ja vastavihityn miehensä rinnalta useita kertoja.

Elokuva on jaettu kahteen osaan: Justinen häihin keskittyvään ja sisko Clairen mukaan nimettyyn toiseen osaan, jossa Justinen sairastama masennus pahenee. Justine asuu siskonsa, tämän miehen ja heidän pienen poikansa kanssa suuressa kartanossa. Maata lähestyy tuntematon planeetta, Melancholia, ja tiedemiehet ovat laskeneet, että ohittaessaan maan planeetta tulee tarjoamaan ainutlaatuisen kokemuksen. Planeetta lähestyy lähestymistään, Justinen vointi huononee. Claire-sisar on huolissaan siitä, että planeetta saattaa sittenkin törmätä maahan. Justinen mies John vakuuttaa, ettei näin tule käymään, yhdessä isä ja pieni poika tekevät rautalangasta mittarin, jolla äitiä voidaan rauhoittaa: Planeetta tulee ohittamaan maan turvallisesti.

Oppimateriaali on suunnattu lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut toimittaja Anna Eloaho.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaali on julkaistu vuonna 2011. Linkit on tarkistettu 7.7.2014.

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

MELANCHOLIA

(MELANCHOLIA)

Ohjaaja: Lars von Trier

Maa: Ruotsi Vuosi: 2011

Kesto: 137min Ikäraja: 12

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, Charlotte Rampling, John Hurt, Alexander Skarsgård, Stellan Skarsgård


Justine ja Michael juhlivat heidän ylellisiä hääjuhliaan Justinen siskon ja hänen miehensä kotona. Samaan aikaan planeetta nimeltä Melancholia kulkeutuu Maata kohti.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa