Kuva: Marek Sabogal / Solar Films
Kuva: Marek Sabogal / Solar Films

Metsäjätti

Pasin vaikea rooli

Metsäjätti lähettää Pasin saneeraamaan Törmälän tehtaan, koska hän on paikkakunnalta kotoisin. Hänen katsotaan olevan ”oman kylän poika”, joka pystyy pehmentämään yhtiön kovia päätöksiä ja selittämään ne kuntalaisille.

Pasi kohtaa lapsuudenystävänsä Jannen, joka on vaneritehtaalla töissä. Lapsina ja teineinä he olivat parhaat kaverit. Sen jälkeen heidän elämänsä ovat käyneet erilaisia polkuja. Janne on pysynyt Törmälässä, mennyt vaneritehtaalle töihin ja harrastaa edelleen samoja asioita kuin nuorena, kuten hevin kuuntelemista. Pasi on opiskellut, päässyt eteenpäin isossa firmassa, asuu Helsingissä, seurustelee kauniin Lindan kanssa, on ostamassa hienoa asuntoa ja käy syömässä trendiravintoloissa.

1. Miten Pasin ja Jannen erilaiset elämät kuvataan elokuvassa? Miten Pasin ja Jannen ystävyys ja sen kehittyminen tulee elokuvassa esiin?

2. Miten Helsingin ja pienen teollisuuspaikkakunnan eroavaisuuksia kuvataan elokuvassa? Millaisiin mielikuviin kuvaus perustuu ja onko sillä todellisuuspohjaa?

3. Maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelu on tuttu asetelma monesta elokuvasta, tuleeko mieleesi esimerkkejä? Millaisia asetelmia muista elokuvista muistat?

4. Miksi Pasi suhtautuu vastahakoisesti Törmälään palaamiseen ja menneisyytensä kohtaamiseen?

5. Oletko itse muuttanut pois joltain paikkakunnalta? Ovatko vanhempasi muuttaneet eri paikkaan? Millaista on palata paikkaan, josta on ollut monta vuotta pois? Ovatko vanhat kaverit vielä kavereita vai tuntuuko kankealta alkaa kaveeraamaan pitkän ajan päästä?

6. Pasia näyttelevä Jussi Vatanen on sanonut elokuvan asetelman tuntuvan tutulta ja samastuttavalta. Tutustu Ylen artikkeliin "Kun toiset lähtevät ja toiset jäävät – näyttelijä Jussi Vatanen kokee, ettei ole maaseutua ja Ylä-Savoa koskaan täysin jättänytkään" ja selvitä millainen suhde näyttelijällä on kotiseutuunsa.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Metsäjätti

Ohjaaja: Ville Jankeri

Maa: Suomi Vuosi: 2020

Kesto: 88min Ikäraja: 7

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Jussi Vatanen, Hannes Suominen, Sara Soulié, Anu Sinisalo, Tommi Korpela, Anna-Riikka Rajanen ja Tomi Alatalo


Ylennys mielessään Pasi ottaa vastaan tehtävän tehostaa vaneritehtaan toimintaa synnyinseudullaan. Asiat mutkistuvat, kun Pasi kohtaa tehtaalla lapsuudenystävänsä Jannen. Ennen kuin tehtaan kohtalo on selvillä, kuunnellaan metallia, tehdään politiikkaa, punnitaan ystävyys ja kohdataan menneisyys. Ehtii Pasi perustaa perheenkin Lindan kanssa. Metsäjätti perustuu Miika Nousiaisen samannimiseen menestysromaaniin.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa