Kuva: Marek Sabogal / Solar Films
Kuva: Marek Sabogal / Solar Films

Metsäjätti

Tehtaan sulkemisen vaikutukset

Kuvitteellinen Törmälän kunta on elänyt vaneritehtaan ympärillä. Pienessä kunnassa iso tehdas työllistää aina paljon väkeä sekä suoraan että välillisesti, esimerkiksi ruokailu-, kuljetus- vartiointi- ja siivouspalvelujen kautta vielä enemmän. Pieneltä paikkakunnalta on vaikea löytää uutta työtä, jos tehtaan toimintoja supistetaan tai se suljetaan. Koko kunnan elinvoima kouluja ja palveluja myöten heikkenee, jos työpaikat lähtevät.

Loppukesällä 2020 julkisuudessa keskusteltiin elokuvan fiktiivisen Metsäjätin kaltaisen UPM-yhtiön Kaipolan tehtaan sulkemisesta, joka jätti paljon työttömiä Kaipolaan. (kts. esim. Ylen artikkeli "Ilman Kaipolaa Jämsä ei ole mitään"). Vastaavia tehdassulkemisia on tulossa muillekin paikkakunnille.

1. Miten elokuvassa kuvattiin tehtaan merkitystä Törmälälle?

2. Mitä mahdollisuuksia ihmisillä on työnteon suhteen, jos pienen paikkakunnan suurin työllistäjä sulkee ovet? Onko perheellisen helppo muuttaa työn perässä muualle? Mitä on otettava huomioon, jos koko perhe joutuu muuttamaan? Mitä muita mahdollisuuksia heillä on elannon hankkimiseksi?

3. Jos on syntynyt ja asunut aina samalla paikkakunnalla, onko helppo muuttaa muualle ja aloittaa alusta?

4. Miksi yhtiöt pyrkivät fuusioitumaan aina isompien ja isompien yhtiöiden kanssa? Olisiko pieni kauniimpaa, kuten Pasi päättää elokuvan lopussa perustaessaan sinne uuden vaneritehtaan? Mitä paikallinen oma yritys merkitsee päätöksenteon kannalta?

Lisätietoa

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Metsäjätti

Ohjaaja: Ville Jankeri

Maa: Suomi Vuosi: 2020

Kesto: 88min Ikäraja: 7

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Jussi Vatanen, Hannes Suominen, Sara Soulié, Anu Sinisalo, Tommi Korpela, Anna-Riikka Rajanen ja Tomi Alatalo


Ylennys mielessään Pasi ottaa vastaan tehtävän tehostaa vaneritehtaan toimintaa synnyinseudullaan. Asiat mutkistuvat, kun Pasi kohtaa tehtaalla lapsuudenystävänsä Jannen. Ennen kuin tehtaan kohtalo on selvillä, kuunnellaan metallia, tehdään politiikkaa, punnitaan ystävyys ja kohdataan menneisyys. Ehtii Pasi perustaa perheenkin Lindan kanssa. Metsäjätti perustuu Miika Nousiaisen samannimiseen menestysromaaniin.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa