Milk

Johdanto

Genre: Draama, elämäkerta

Oppimateriaalin teemoja: Ennakkoluulot ja mielikuvat, kansalaisvaikuttaminen, homoseksuaalisuus ja ihmisoikeudet, syrjintä ja homofobia, seksuaalisvähemmistöjä koskevia virstanpylväitä Suomessa, vähemmistöjen moninaisuus

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Synopsis: Gus Van Santin ohjaama Milk on tositapahtumiin perustuva elokuva, joka kertoo vuonna 1978 murhatun Harvey Milkin tarinan. Salailuun ja piilotteluun kyllästynyt Harvey Milk (Sean Penn) uhraa kovapalkkaisen työnsä Wall Streetillä ja päättää tulla ulos kaapista. Hän muuttaa San Franciscoon, värikkääseen Castron kaupunginosaan, saadakseen elää avoimesti pitkäaikaisen kumppaninsa Scott Smithin (James Franco) kanssa. Siellä Harvey perustaa kameraliikkeen, josta kehittyy nopeasti sosiaalisen elämän keskipiste kaikille niille, jotka eivät koe olevansa kotonaan missään muualla, eivätkä löydä paikkaa kokoontua. Harvey havaitsee hiljaisen vähemmistön yllättävän suureksi ja alkaa puhua sen puolesta, ottaen yhteen niin yritysten, liittojen kuin poliitikoidenkin kanssa. Pienet voitot johtavat suurempiin ja Harveyn rohkeus kannustaa myös muita avaamaan suunsa. Harvey valitaan, äänekkäästi ja riemuiten, ensimmäisenä julkihomona Amerikassa julkiseen poliittiseen virkaan. Hänen sanomansa vapaudesta ja toivosta luo kuitenkin myös vihollisia ja koituu lopulta hänen kohtalokseen. Silti, jopa kuolemansa jälkeen, Harvey Milkin esimerkki muistuttaa yhä muutoksen mahdollisuudesta ja kannustaa kohti entistä suvaitsevampaa aikaa. (Lähde: FS Film Oy)

Oppimateriaalin ovat laatineet Marita Karvinen, koulutussuunnittelija (VTT) ja Anders Hulden, nuorisotyön koordinaattori (Yhteiskuntatieteiden yo) SETA ry:stä.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Lisätietoa seksuaalivähemmistöistä: 

www.seta.fi 

www.heseta.fi 

http://lepakkolaakso.net/ (erityisesti naisille) 

http://ranneliike.net/ (erityisesti miehille) 

www.finnqueer.net 

Lisätietoa sukupuolivähemmistöistä: 

www.transtukipiste.fi 

http://www.trasek.net/ 

Lisätietoa perheistä:

www.sateenkaariperheet.fi

Materiaali on julkaistu vuonna 2008. Linkit on tarkistettu 2.7.2015.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Milk

(Milk)

Ohjaaja: Gus Van Sant

Maa: Yhdysvallat Vuosi: 2008

Kesto: 131min Ikäraja: 12

Levittäjä: SF Film Finland

Näyttelijät:
Sean Penn, James Franco


Harvey Milk oli ensimmäinen Yhdysvalloissa julkiseen poliittiseen virkaan valittu julkihomo. Hänen tarinansa julistaa suvaitsevaisuuden sanomaa.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa