Kuva: MMXVIII Futurikon Films - Ifilmfilm - France3Cinema
Kuva: MMXVIII Futurikon Films - Ifilmfilm - France3Cinema

Minisankarit 2 - matkalla maailman ääriin

Hyönteisten merkitys

1. Katsokaa maailmaa hyönteisten näkökulmasta! Suunnitelkaa piirustus tai maalaus, joka on kuvattu hyönteisen silmin. Etsikää sopiva maisema koulusta tai pihalta ja eläytykää valitsemaksenne hyönteiseksi (esimerkiksi makaamalla maassa). Piirtäkää näkemänne maisema. Voitte ottaa kuvat maisemista piirtämisen tueksi. Hyönteisen voi piirtää tai olla piirtämättä kuvaan mukaan. Laittakaa kuvat luokan seinälle tai koulun käytävälle. Katsokaa kuvia ja keskustelkaa miltä hyönteisten maailma näyttää. Selvittäkää hyönteislajien vähentymisen syitä ja piirtäkää uudet kuvat, jotka kertovat miltä hyönteiset ehkä haluaisivat maailman näyttävän, millainen olisi ”hyönteisten unelmamaailma”.

2. Hyönteismaailma on useimpien ihmisten mielestä huomaamaton. Emme välttämättä ajattele kovinkaan paljon hyönteisiä toimissamme. Hyönteiset kuitenkin ovat elintärkeitä ja monet meidän ihmisten elämän edellytyksistä riippuu hyönteisistä. Keskustelkaa hyönteisten tarjoamista ekosysteemipalveluista, kuten pölytyksestä ja hajotustoiminnasta.

Ihmisen vaikutus hyönteisiin - tehtäviä yläkouluille

3. Pitäisikö hyönteisten maailma ottaa paremmin huomioon ja miten se tehdään? Esimerkiksi miten voimme huomioida pölyttäjähyönteiset paremmin? Pölyttäjiä voi auttaa vähentämällä kemiallisia torjunta-aineita ja käyttämällä niittyjä sekä hyviä mesikasveja paremmin hyödyksi kaupunkisuunnittelussa. Voitte luokan kanssa auttaa hyönteisiä paikallisesti ja rakentaa koulun pihalle hyönteishotelleja tai lisätä niittyjä ja hyviä mesikasveja koulun pihasuunnittelussa.

4. Hyönteisten, kuten monien muidenkin eliölajien, kannat ovat ihmisen vaikutuksesta vähentyneet. Ottakaa selvittää aiheesta ja keskustelkaa tilanteesta. Mitä meidän tulisi tehdä hyönteisten monimuotoisuuden vähentymisen pysäyttämiseksi? Katsokaa video Turun yliopiston Biodiversiteettiyksikön johtajan, professori Ilari Sääksjärven ajatuksista aiheesta.

5. Vuoden 2019 alussa levisi uutinen, jonka mukaan hyönteiset olisivat katoamassa maailmasta sadan vuoden kuluessa. Uutinen sisälsi tärkeää tietoa hyönteisten katoamisesta, mutta hyönteisten katoamisvauhti ei täysin pitänyt paikkansa. Alkuperäisen uutisen kirjoittaja oli tulkinnut tieteellisen tutkimuksen tuloksia väärin. Liioiteltu uutinen levisi kuin kulovalkea maailmalla ja ihmiset säikähtivät. Hyönteisten katoaminen on vakava asia, mutta liioittelevilla uutisilla voi olla haitallinen vaikutus. Pohtikaa mitä haittaa liioitellusta uutisesta voi olla. Miten liioittelu ja sen paljastuminen vaikuttavat tieteen uskottavuuteen? Voitte lukea liioitellun uutisen korjauksen täältä.

 

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Minisankarit 2 - matkalla maailman ääriin

(Minuscule - Les mandibules du bout du monde)

Ohjaaja: Hélène Giraud, Thomas Szabo

Maa: Ranska Vuosi: 2018

Kesto: 92min Ikäraja: 7

Levittäjä: Future Film Oy


Pienessä, rauhallisessa kylässä, jonne talvi on pikkuhiljaa tekemässä tuloaan, pähkinätehtaan pakkaamossa pieni leppäkerttu joutuu vahingossa Karibialle toimitettavaan pahvilaatikkoon. Seikkailu alkaa, kun leppäkertun vanhemmat lähtevät kohti paratiisisaaria pelastaakseen lapsensa.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa