Naapurini Totoro

Mielikuvitusolennot ja -kaverit

 

Onko teillä ollut pienempänä leikeissänne mielikuvitushahmoja? Olivatko ne peräisin omasta mielikuvituksesta, kirjoista tai TV:stä? Muistatteko, oliko niillä nimiä? 
  • Piirrostehtävä Piirtäkää kuvia tai sarjakuvia mielikuvitusolennoista.
  • Ompelutehtävä Ommellaan pehmolelu. Tarvitaan: kangasta teddyä tms. pehmeää materiaalia, neula sakset lankaa, nuppineuloja, kaavapaperia, tms., napit silmiksi ja vanua täytteeksi.Mallina voi käyttää Totoroa tai mallin voi keksiä itse. Piirtäkää ensin yksinkertaiset kaavat, leikatkaa kangas kaavojen mukaisesti ja kiinnittäkää ne yhteen nuppineuloilla ompelua varten. Ommelkaa kappaleet yhteen helpoilla pistoilla, kuten pykäpistoilla tai ompelukoneella. Täyttäkää lopuksi pehmolelu vanulla ja ommelkaa täyttöaukko kiinni. 
  • Ompelukuva Tarvitaan: pumpulilankaa, kanavaneula, sakset, pahvia, kiviseinänaula, värit. Alustaksi kokolattiamaton- tai retkipatjan palanen. Piirtäkää yksinkertaisen selkeä kuva pahville Totorosta tai jotakin muuta elokuvasta, kuten hieno puu, kissabussi, talo. Pistelkää kiviseinänaulalla alustan päällä kuvan ääriviivoille noin yhden sentin välein reikiä. Ommelkaa pumpulilangalla kuvat valmiiksi. Värittäkää kuvat lopuksi. 
  • Tarinatehtävä Kirjoittakaa lyhyitä tarinoita mielikuvitusolennoista. Tarinoiden virikkeinä voitte käyttää tekemiänne piirroksia, sarjakuvia tai pehmolelujen kanssa leikittyjä mielikuvitusleikkejä. Aikuinen kirjoittaa muistiin pienempien tarinat tai ne voidaan kirjata muistiin oppilaspareittain yhdessä sepittäen ja kirjoittaen. Isommat, esim. kummioppilaat voivat auttaa pienempiä oppilaita tarinoiden sepittelyssä ja niiden muistiinmerkitsemisessä.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Naapurini Totoro

(Tonari no Totoro)

Ohjaaja: Hayao Miyazaki

Maa: Japani Vuosi: 1988

Kesto: 86min

Levittäjä: Cinema Mondo


Hayao Miyazakin kolmas pitkä elokuva Totoro on Studio Ghiblin tuotannon hurmaava peruskivi ja ehkä kaikkein kallisarvoisin elokuva-aarre. Elokuvaan on tehty oppimateriaali varhaiskasvatukseen.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa