Kuva: Elen Lotman ©Exitfilm 2019

Näkemiin Neuvostoliitto

Johdanto

Synopsis:
Nurinkurinen Tarkkisten perhe natisee liitoksissaan, ja Neuvostoliitto murenee taustalla. Perheen poika Johannes on aikuistumisen kynnyksellä, mutta voimakastahtoisen isoäidin ja lännessä töissä käyvän äidin välissä on vaikea kasvaa yhtä aikaa kunnon neuvostokansalaiseksi ja itsenäiseksi miehenaluksi. Onnen Johannes löytää roihuavasta ensirakkaudesta – ja äidin mukana Suomesta Neuvosto-Viroon kulkeutuvista leluista ja makeisista.

Lämpimän nostalgian ja tunnettujen neuvostoiskelmien sävyttämä Näkemiin Neuvostoliitto kuvaa humoristisesti inkerinsuomalaisen perheen arkea suurvallan murroksen ja yhteiskunnallisen myrskyn silmässä. Salaiseen uraanijalostamokaupunkiin sekä 80- ja 90-luvun taitteen Tallinnaan sijoittuva lennokas draamakomedia avaa ikkunan naapurimaamme poikkeuksellisiin vuosiin idän ja lännen välissä. Elokuva perustuu inkerinsuomalaisen ohjaaja Lauri Randlan omiin lapsuudenkokemuksiin.
(Lähde: B-Plan Distribution)

Oppimateriaali on suunnattu 8.-9. luokille sekä lukioihin ja muihin toisen asteen oppilaitoksiin.

Oppimateriaali koostuu historian opetukseen suunnitelluista perustehtävistä, soveltavista tehtävistä, syventävistä tehtävistä sekä elokuvanlukutaitoa kehittävistä tehtävistä. Perustehtävät ja elokuvanlukutaitotehtävät löytyvät omalta välilehdeltään, soveltavat ja syventävät tehtävät on jaoteltu eri teemakokonaisuuksien alle.

Perustehtävät soveltuvat erityisesti peruskoulun 8. luokan historian opetukseen, mutta ne sopivat myös alaspäin eriyttäväksi materiaaliksi toiselle asteelle.

Soveltavat ja syventävät tehtävät sopivat sekä ylöspäin eriyttäviksi tehtäviksi yläkouluun että toiselle asteelle.

Elokuvanlukutaitoon liittyvät tehtävät sopivat sekä yläkouluun että toiselle asteelle.

Oppimateriaalin on laatinut historian, yhteiskuntaopin ja uskonnon lehtori, oppikirjailija Marjo Virolainen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Näkemiin Neuvostoliitto

(Hüvasti, NSVL)

Ohjaaja: Lauri Randla

Maa: Viro, Suomi Vuosi: 2020

Kesto: 86min Ikäraja: 12

Levittäjä: B-Plan Distribution

Näyttelijät:
Niklas Kouzmitchev, Nika Savolainen, Elene Baratashvili, Ülle Kaljuste, Tõnu Oja, Pääru Oja, Jekaterina Novosjolova


Näkemiin Neuvostoliitto on lennokas draamakomedia nurinkurisesta perheestä murenevan Neuvostoliiton pyörteissä. Miten käy Tarkkisille, kun suurvalta rapistuu ja perheen poika rakastuu?

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa