Kuva: Joonas Pulkkanen
Kuva: Joonas Pulkkanen

Neiti Aika

Esineet ja tunteet

Neiti Aika –dokumenttielokuvassa vanhoilla esineillä on suuri kerronnallinen merkitys. Elokuvan alussa tunnistettavista esineistä nähdään otoksia, mutta niihin ei liitetä minkäänlaista tunnelatausta. Vähitellen etenkin Sirkka-Liisan päiväkirjan löydyttyä esineiden kerronnallinen merkitys kasvaa. Ne toimivat välineinä henkilöhahmon rakentamisessa eli Sirkka-Liisan persoonan luomisessa.

1. Mitä mieltä olet, voiko ihmiseen tutustua esineiden kautta?

2. Muistele esineitä omassa kodissasi/huoneessasi ja mieti, miten ja kuinka paljon ne kertovat sinusta.

3. Valitse yksi esine, jonka omistat ja joka kertoo sinusta parhaiten. Perustele.

Myös fiktioelokuvassa esineillä on tärkeä kerronnallinen rooli sekä tarinan kuljettamisessa että näyttelijäntyössä. Leikkauksen ansiosta esineet voivat yksinäänkin kuljettaa tarinaa eteenpäin kohtauksesta toiseen. Näyttelijä puolestaan rakentaa henkilöhahmoansa myös hyödyntämällä erilaisia kerronnallisesti merkittäviä esineitä.

4. Kuvakäsikirjoitustehtävä

Rakenna lyhyt mielikuvituksellinen tarina. Luo viiden ruudun kuvakäsikirjoitus, jossa jokin valitsemasi esine kuljettaa tarinaa ruudusta ruutuun. Kuvakäsikirjoituksessa voi olla yksi tai useampi henkilöhahmo ja yksi tai useampi esine. Esine voi näkyä myös yksinään jossakin ruudussa, sillä sitä edeltävät ja sen jälkeen tulevat ruudut antavat sille halutun merkityksen. Käytä mielikuvitustasi ja luovuuttasi.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Neiti Aika

Ohjaaja: Elina Talvensaari

Maa: Suomi Vuosi: 2019

Kesto: 60min Ikäraja: 7

Levittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus


Neiti Aika on dokumenttielokuva, jossa ohjaaja Elina Talvensaari tutustuu uuden kotinsa entiseen asukkaaseen, vanhaan naiseen, joka oli kuollut yksin ilman omaisia. Kaikki naisen tavarat huonekaluista perhealbumeihin siirtyivät asunnon mukana Elinalle. Mitä kävisi, jos Elina vain heittäisi kaiken pois? Unohtumisen pelko sai Elinan selvittämään, kuka nainen oli. Elokuva pohtii, mikä on ihmisen elämässä merkittävää, ja mitä elämän merkityksille tapahtuu ihmisen kuoltua.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa