Kuva: Joonas Pulkkanen
Kuva: Joonas Pulkkanen

Neiti Aika

Yksityinen ja julkinen

Elokuva pohtii myös yksityisen ja julkisen häilyvää rajaa. Yhtäältä Sirkka-Liisa nähdään yksityisenä persoonana, jonka yksityiselämä alkaa hahmottua kodin esineistön, kirjeiden ja päiväkirjan kautta. Toisaalta elokuvan arkistomateriaali esim. ilmatorjuntalotista, sodanjälkeisestä ajasta, Helsingin olympialaisista tekevät Sirkka-Liisasta suomalaisen naisen tietyssä ajassa ja paikassa. Ne osoittavat, että myös Sirkka-Liisa kuului johonkin ja oli osa laajempaa kokonaisuutta. Arkistomateriaali osoittaa ajan rajallisuuden ja kuten elokuvantekijän kuullaan sanovan elämän olevan ”hetkissä, jotka toteutuvat.” Osa näistä hetkistä on ns. julkista, jaettua menneisyyttä ja osa yksityistä.

1. Etsikää Elonet-palvelusta arkistomateriaalia Sirkka-Liisan elämään liittyneistä ja Neiti Aika -elokuvassa mainituista historian tapahtumista.

2. Kollaasitarinatehtävä

Luo kollaasinomainen tarina itsestäsi. Voit luoda tarinan piirtämällä ja kirjoittamalla sekä käyttämällä kuvia tai otsikoita lehdistä. Käytä isoa A3-paperia. Käytä mielikuvitustasi ja keksi ”punainen lanka” eli miten lehdistä löydetyt kuvat ja tekstit liittyvät oman elämäsi kuviin/piirroksiin ja teksteihin. Eri materiaaleja voi yhdistää jokin teema, joka kuvaa elämääsi tai persoonaasi tässä ja nyt. Huomaa, miten esim. lehdistä irrotetut otsikot saavat eri (ironisen/humoristisen/provosoivan) merkityksen, kun ne yhdistetään kuvaamaan elämääsi.

 

 


 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Neiti Aika

Ohjaaja: Elina Talvensaari

Maa: Suomi Vuosi: 2019

Kesto: 60min Ikäraja: 7

Levittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus


Neiti Aika on dokumenttielokuva, jossa ohjaaja Elina Talvensaari tutustuu uuden kotinsa entiseen asukkaaseen, vanhaan naiseen, joka oli kuollut yksin ilman omaisia. Kaikki naisen tavarat huonekaluista perhealbumeihin siirtyivät asunnon mukana Elinalle. Mitä kävisi, jos Elina vain heittäisi kaiken pois? Unohtumisen pelko sai Elinan selvittämään, kuka nainen oli. Elokuva pohtii, mikä on ihmisen elämässä merkittävää, ja mitä elämän merkityksille tapahtuu ihmisen kuoltua.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa