Nuoren naisen muotokuva

Kerronnalliset valinnat

Sciamma on tehnyt elokuvassa vahvoja valintoja esimerkiksi naishenkilöhahmojen ja musiikin suhteen. Elokuvan henkilögalleria koostuu suurimmaksi osaksi naisista. Vain elokuvan lopussa nähdään sali täynnä miehiä taidemyyntinäyttelyssä.

  • Kerro elokuvan kuvaamista naisista. Minkälaisia henkilöhahmoja löydät?
  • Miksi mielestäsi tarinaan ei ole otettu mukaan mieshenkilöhahmoja?
  • Minkälaisena elokuva kuvaa naisten elämän?
  • Miten elokuva kuvaa raskauden keskeyttämisen? Miksi raskauden keskeytys nähdään elokuvassa?

Elokuvassa merkittävää on myös musiikin puute. Musiikki ei säestä tapahtumia, eikä sitä käytetä dramatiikan luomiseen. Tulen loimuaminen, tuulen humina ja meren aallot korvaavat musiikin luoman äänimaailman.  Kun Marianne tapailee pianolla sävelmää, hänen kuullaan kertovan, miten musiikki kuvaa myrskyä. Elokuvassa todetaan myös, miten musiikkia ei ole helppo kuvata. Elokuva tuntuu kuitenkin osoittavan, miten musiikin on puolestaan helppo kuvata sellaista, mihin muut taiteenlajit eivät ehkä pysty: tunteita, tunnetiloja ja muistoja.

  • Kuvaile elokuvan loppukohtausta ja miten kuultu musiikki kokoaa yhteen elokuvan sanoman.
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Nuoren naisen muotokuva

(Portrait de la jeune fille en feu )

Ohjaaja: Céline Sciamma

Maa: Ranska Vuosi: 2019

Kesto: 119min Ikäraja: 12

Levittäjä: Cinemanse Oy

Näyttelijät:
Noémie Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajrami, Valeria Golino


Vuoden 2019 Cannes´n elokuvajuhlien suursuosikki, parhaasta käsikirjoituksesta palkittu Nuoren naisen muotokuva on kuin 2000-luvun Piano. Se on samaan aikaan lumoava rakkaustarina, rajat ylittävä kertomus kielloista ja intohimosta – sekä kuvaus siitä, miten erilainen maailma on naisen silmin katsottuna.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa