Nuori Astrid

Naistekijyys ja naisten tarinat

Nuori Astrid –elokuvan on ohjannut tanskalainen Pernille Fischer Christensen. Elokuvan pääosassa nähdään nousussa oleva nuori näyttelijätähti Alba August ja elokuva kertoo maailmankuulun naiskirjailijan elämästä ennen kuin hänestä tuli kuuluisa.

Naistekijyys ja naisten tarinat ovat puhuttaneet jo hyvän aikaa elokuva-alalla, keskustelua on käyty runsaasti myös Suomessa. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että naisten on miehiä haastavampi saada ääntänsä kuuluviin on kyse sitten elokuvan rahoituksesta tai elokuvan tarinasta.

Tutustukaa seuraaviin kirjoituksiin liittyen elokuva-alan naistekijyyteen ja naisten tarinoihin. Pohtikaa aluksi, mitä naisjohtoisia elokuvia olette nähneet ja minkälainen Nuori Astrid olisi ollut elokuvana, jos tekijänä olisi ollut miesohjaaja. Pohtikaa myös, minkälaisissa rooleissa tyttöjä/naisia yleensä nähdään elokuvissa ja minkälaisia tarinoida tytöt/naiset pääsevät kertomaan.

Pohtikaa sitten kirjoitusten valossa syitä siihen, miksi naistekijöiden on haastavaa saada itsensä esille ja miksi tyttöjen/naisten tarinat koetaan vähemmän tärkeiksi kuin miesjohtoiset tarinat. Pohtikaa myös, miksi juuri tyttöjen/naisten, tai ylipäänsä eri sukupuolien, olisi tärkeää saada enemmän näkyvyyttä medioissa ja miten asiaa saataisiin edistettyä niin elokuva-alalla kuin muuallakin yhteiskunnassa.

Yle: ”Naiset peräävät lisää tasa-arvoa elokuvan rahoitukseen – Elokuvasäätiön toimitusjohtaja: "50/50-jako ei ole järkevä"”

Yle: ”Kaksi kolmesta näyttelijästä suomalaisessa elokuvassa on miehiä – miksi?”

Yle: ”Sata vuotta suomalaista elokuvaa”

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Nuori Astrid

(Unga Astrid)

Ohjaaja: Pernille Fischer Christensen

Maa: Ruotsi Vuosi: 2018

Kesto: 123min Ikäraja: 12

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Alba August, Maria Bonnevie, Magnus Krepper, Henrik Rafaelsen, Trine Dyrholm, Björn Gustafson, maria fahl vikander


Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa