Me ollaan parhaita! (2013)
Me ollaan parhaita! (2013)

Nuortenelokuva

Kasvukertomus on tyypillisin nuorisolle suunnatun tai nuorisoa kuvaavan elokuvan kehys. Tavallisia nuortenelokuvan teemoja ovat muun muassa ystävyys, seksuaalisuus, perhesuhteet ja identiteetti. Nuortenelokuvien ote vaihtelee vakavasta valistuksesta amerikkalaiselle nuorisoelokuvalle tyypilliseen bailukulttuurin kuvaukseen. Monet nuortenelokuvat pyrkivät olemaan ennen kaikkea elämänmakuisia kuvauksia nuorison arjesta.

Suomalaisen nuorisoelokuvan historian voidaan katsoa alkaneen Mika Waltarin Kuriton sukupolvi -kirjan filmatisoinnista vuonna 1937. Vaikka kasvatusprojekti ehkä on uudemmassa nuorisoelokuvassa jäänyt taka-alalle, on Sairaan kauniin maailman (1996) tapaisissa nuorisokuvauksissa vielä taustalla varoittava esimerkki. 2000-luvun taitteessa ja sen jälkeen valmistuneisiin nuorisoelokuviin on tullut positiivisia ja komediallisia hauskanpidon ja musiikin sävyttämän nuorisokulttuurin kuvauksia, kuten Perttu Lepän Pitkä kuuma kesä (1999).

Lähteet ja kirjallisuutta:

  • Kovanen, Marjo: Koulukinon oppimateriaali elokuvaan Täältä tullaan, elämä!
  • Erola, Jan 2000: Nuorisoleffoissa pidetään ikävää. Ylioppilaslehti, 4.2.2000 
  • Pantti, Mervi 1994: Hallittu kurittomuus.  nuorison nousu ja sukupolvikonflikti suomalaisessa elokuvassa 1960-luvulla. Lähikuva. 
  • Ylänen, Helena 2009: James Deanista Kati Outiseen eli viisi elokuvaa nuoruudesta. Lasipalatsi-lehti, 2009, nro 3, s. 17.
Koulukinon teemapaketteihin on koottu elokuvatärppejä ja oppimateriaaleja eri aiheista. Teemapaketteja löytyy monipuolisesti hyvän mielen elokuvista globaalikasvatukseen, historiallisista elokuvista kasvukertomuksiin ja sateenkaariaiheista kotimaisen elokuvan helmiin.

 

 

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa