Onneli, Anneli ja nukutuskello

Mistä ruoka tulee

Koska elokuvassa ollaan maatilalla, käsitellään väistämättä ruoan alkuperää. Vekotitus itse syö vain kissanruokaa, mutta Onneli ja Anneli haluavat lättyjä. Munat saadaan Vekotituksen kanoilta, mutta entä maito? Tytöt lähtevät hakemaan sitä naapurista, jossa he pääsevät itse kokeilemaan lypsämistä. Paluumatkalla he huomaavat miettiä, onko Vekotituksella jauhoja. Ei ole – mutta on tietenkin kone, jolla jauhoja valmistetaan. Oskari Oikotie sieppaa possu Puustisen ja aikoo tehdä tästä kinkun.

 

Päiväkodin lapsilla on hyvin erilaisia kokemuksia ruoan tuottamisesta riippuen siitä, missä nämä asuvat ja mistä näiden perheet ovat kotoisin. Monelle ruoan alkuperä on kauppa.

 

Eläimet näyttäytyvät päiväkoti-ikäisille ystävinä ja empatian herätessä ajatus eläimen syömisestä tuntuu neli-viisivuotiaasta kauhealta. Tämä pätee kuitenkin vain silloin, kun eläin näyttää eläimeltä. Prosessoitu liha kuten lihapullat ja nakit eivät kuuluu lapsen mielessä samaan kategoriaan.

 

Lasten perusoikeuksiin kuuluu saada hyvää ja terveellistä ruokaa. Moni ajattelee, että Suomessa asuvilla lapsilla on myös oikeus tietää, mistä ruoka lautaselle tulee ja mitä sille ennen lautaselle päätymistä tapahtuu.

 

Elokuva antaa mainion tilaisuuden keskustella siitä, mitä kaikkea täytyy oikeasti olla tehty, ennen kuin voi tehdä vaikkapa lättyjä. Jonkun on täytynyt istuttaa vehnä, korjata se, puida, jauhaa jne. Pelkästään vehnällä on pitkä matka lautaselle. Kuinka paljon työtä menee hukkaan, kun heittää leivän roskikseen? Millainen todellisuudessa on kone, joka tekee jauhoja? Lounaspöydässä voi pohtia, mistä kaikki sen päivän ruoka on tullut.

 

Lapsilta kannattaa kysyä myös, mitä he ajattelivat Oskarin yrityksestä tehdä Puustisesta kinkkua. Söitkö itse jouluna kinkkua? Mitä laitoit aamulla leivän päälle?

 

Ruokakasvatuksesta on saatavissa hyviä materiaaleja sekä netissä että kirjoina.

 

Sapere - pienten lasten ruokakasvatusmenetelmä varhaiskasvatuksessa - Saperesta löydät lisää tietoa täältä.

Nettimateriaaleja löytyy esimerkiksi Ruokatiedon sivuilta, josta löytyy oma materiaali varhaiskasvattajien käyttöön.

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Onneli, Anneli ja nukutuskello

Ohjaaja: Saara Cantell

Maa: Suomi Vuosi: 2018

Kesto: 78min

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Celina Fallström, Olga Ritvanen, Ville Myllyrinne, Antti Autio


Onneli ja Anneli tutustuvat Vekotiituksen tilan ihmeellisiin keksintöihin ja joutuvat suureen seikkailuun, kun tilaan kohdistuu purku-uhka.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa