Oppipoika

Motivaatio, tunteet ja toiminta

Jakautukaa ennen elokuvan katsomista pienryhmiin. Jokainen pienryhmä saa oman henkilön tarkkailtavakseen elokuvan katselun aikana. Kukin ryhmän jäsen pyrkii elokuvan aikana eläytymään oman hahmonsa mielenmaisemaan ja pohtimaan:

  1. Miltä henkilöstä tuntui eri tilanteissa?
  2. Miksi hän toimi elokuvan aikana kuten toimi?

Elokuvan katsomisen jälkeen keskustelkaa pienryhmissä henkilönne toiminnasta. Piirtäkää isolle paperille aikajana, joka kuvastaa henkilöänne ennen elokuvaa ja sen aikana. Kootkaa yhteen ajatuksianne ja täyttäkää aikajanaa seuraavien apukysymysten pohjalta:

  1. Mitkä olivat henkilön kannalta merkittäviä käännekohtia elokuvan aikana? Merkitkää niitä aikajanalle.
  2. Oliko lisäksi muita tunteita herättäviä hetkiä tai hetkiä, jolloin hän toimi aktiivisesti saavuttaakseen jotakin? Merkitkää nekin janalle.
  3. Millaisia tunteita henkilö mahtoi kokea näissä tilanteissa? Miten tunteet mahdollisesti vaikuttivat hänen toimintaansa?
  4. Mitä muita motiiveja henkilöllä mahdollisesti oli toiminnalleen näissä tilanteissa?

Lopuksi kukin ryhmä esittelee oman ryhmänsä aikajanan ja ajatukset muille. Aikajanaa täydennetään muiden kommenttien pohjalta. Voitte piirtää janan myös niin, että se ulottuu jo aikaan ennen elokuvan tapahtumia. Pohtikaa ryhmässä, millaista henkilön elämä on voinut olla ennen elokuvan tapahtumia. Miten tämän mahdollisen menneisyyden voi katsoa vaikuttavan hänen toimintaansa?

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Oppipoika

(Lärjungen)

Ohjaaja: Ulrika Bengts

Maa: Suomi Vuosi: 2013

Kesto: 93min Ikäraja: 12

Levittäjä: Långfilm Productions Finland Oy

Näyttelijät:
Groundstroem, Amanda Ooms, Ping Mon Wallén, Philip Zandén, Sampo Sarkola


On vuoden 1939 kesä ulkomerellä, perimmäisellä majakkasaarella. 13-vuotias Karl on tullut saarelle ryhtyäkseen majakkamestari Hasselbondin oppipojaksi Elokuva on hypnoottinen kertomus kahdesta pojasta, joista toiselle saari on vankila, toiselle vapaus.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa