Oppipoika

Pahuuden psykologiaa

Tutustukaa Wikipedian kuvaukseen Tukholma-syndroomasta ja Tiede-lehden artikkeliin "Pahuus puhkeaa helposti" (Tiede 7/2009).

"Tukholma-syndrooma on arkikielinen nimitys psykologiselle tilalle, jossa panttivangeille tai muulla tavoin vastoin tahtoaan kaapatuille henkilöille kehittyy myötämielinen suhtautuminen kaappaajiinsa. Tämänlaisesta solidaarisuudesta voi seurata monimutkaisia ongelmia, kun vangitut alkavat auttaa vangitsijoitaan toteuttamaan suunnitelmaansa tai pakenemaan poliisilta. Syndroomasta kärsivät vangitut saattavat antaa jälkeenpäin vangitsijoistaan heille myötämielisiä todistuksia.

(…)

Tukholma-syndrooma on dramaattinen uhrin tuntema positiivinen tunneside kaappaajaansa. Frank Ochberg ja David Soskis tunnistivat neljä tekijää, jotka vaikuttavat syndrooman kehittymiseen. Niihin kuuluvat tapauksen intensiivisyys ja kesto, panttivangin selviytymisen riippuvuus kaappaajasta ja panttivangin psykologinen etäisyys auktoriteeteistä. Tutkimukset erilaisista kaappaustilanteista ovat osoittaneet, että Tukholma-syndroomaa voidaan tavata panttivangeilla, keskitysleirien vangeilta, sotavangeilta, prostituoiduilta, insestin uhreilta, pahoinpidellyiltä lapsilta ja pahoinpidellyiltä vaimoilta.”

(Lähde: Wikipedia)

Tehtäviä:

1. Millaisia yhteyksiä löydät elokuvan tapahtumien ja artikkelien välillä? Entä eroja? Keiden henkilöiden toiminnasta näitä piirteitä voi tunnistaa?

2. Miten voisit omassa elämässäsi harjoittaa Tiede-lehden artikkelissa mainittua ”arjen sankaruutta”? Miksi ajatus tuntuu vaikealta? Mistä voisit saada tukea tällaiseen toimintaan?

3. Valmistakaa pienryhmissä 1–2 minuutin pituinen näytelmä, jossa pääosassa on arjen sankari. Kuka on tarinan pahis? Entä uhri? Kuka auttaa sankaria ja kuka laittaa esteitä hänen tielleen? Esittäkää näytelmät muulle ryhmälle.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Oppipoika

(Lärjungen)

Ohjaaja: Ulrika Bengts

Maa: Suomi Vuosi: 2013

Kesto: 93min Ikäraja: 12

Levittäjä: Långfilm Productions Finland Oy

Näyttelijät:
Groundstroem, Amanda Ooms, Ping Mon Wallén, Philip Zandén, Sampo Sarkola


On vuoden 1939 kesä ulkomerellä, perimmäisellä majakkasaarella. 13-vuotias Karl on tullut saarelle ryhtyäkseen majakkamestari Hasselbondin oppipojaksi Elokuva on hypnoottinen kertomus kahdesta pojasta, joista toiselle saari on vankila, toiselle vapaus.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa