Oppipoika

Suomenruotsalainen elokuva?

”Suomenruotsalaiset ovat aina löytäneet omintakeisia tapoja ilmaista itseään, olipa kyse sitten kirjallisuudesta, teatterista, elokuvasta, musiikista tai runoudesta. Suomen taidemaailmaa ovat historian saatossa sävyttäneet monet kuuluisat suomenruotsalaiset. Tiesitkö, että esimerkiksi Jean Sibelius ja Tove Jansson olivat suomenruotsalaisia?” (www.svenskfinland.fi)

1. Alle on listattu muutamia suomenruotsalaisia elokuvantekijöitä. Tutustu näihin ohjaajiin ja pohdi, onko heidän elokuvillaan jotain yhteistä.

2. ”Vi måste ha egna filmer på finlandssvenska som handlar om den finlandssvenska verkligheten”, toteaa elokuvaohjaaja ja –tuottaja Claes Olsson. Kuuntele Olssonin kesäjuttu Yle Areenassa. Miksi arvelet Claes Olssonin peräänkuuluttavan suomenruotsalaista elokuvaa?

3. Yhdysvaltain elokuva-akatemia jakaa vuosittain Oscar-palkintoja elokuville ja elokuvantekijöille. Yksi kategorioista on parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar, johon otetaan viisi ehdokasta kymmenien tarjokkaiden joukosta. Oppipoika valittiin Suomen ehdokaskandidaatiksi 2013. Ohjaaja Ulrika Bengtsin mielestä suomenruotsalaisen elokuvan valitseminen kategoriaan oli rohkea veto: "strongt av juryn att välja en finlandssvensk film". Bengtsin haastattelun voit lukea täältä. Miksi arvelet, että suomenruotsalaisen elokuvan valitseminen oli Bengtsin mielestä vahva veto? Entä mikä tekee Oppipojasta suomenruotsalaisen elokuvan? Suomenruotsalaiseen elokuvakulttuuriin voit tutustua tarkemmin täällä.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Oppipoika

(Lärjungen)

Ohjaaja: Ulrika Bengts

Maa: Suomi Vuosi: 2013

Kesto: 93min Ikäraja: 12

Levittäjä: Långfilm Productions Finland Oy

Näyttelijät:
Groundstroem, Amanda Ooms, Ping Mon Wallén, Philip Zandén, Sampo Sarkola


On vuoden 1939 kesä ulkomerellä, perimmäisellä majakkasaarella. 13-vuotias Karl on tullut saarelle ryhtyäkseen majakkamestari Hasselbondin oppipojaksi Elokuva on hypnoottinen kertomus kahdesta pojasta, joista toiselle saari on vankila, toiselle vapaus.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa