Pelikaanimies

Alkuperäisteos

Elokuva Pelikaanimies perustuu Leena Krohnin romaaniin Ihmisen vaatteissa, joka ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1976 WSOY:n kustantamana. Elokuvaversio on kirjaa selvästi valoisampi ja sopii hyvin pienillekin katsojille. Kirjassa tuodaan voimakkaammin esille muutokset Emilin elämässä; yksinäisyys ja öinen kaupunki sekä äidin muuttuminen. Kirja herättää varmasti keskustelua mm. eläinten paikasta ihmisten maailmassa. Kirja sopii elokuvan katsomisen jälkeen käsiteltäväksi 4.-6. -luokkalaisten kanssa.

1. Vertaile elokuvaa ja kirjaa

Millaisen kuvan elokuva/kirja antaa mm. pelikaanimiehestä, Emilin äidistä tai kaupungista? Mitä samanlaista tai erilaista huomaatte? Mistä erot johtuvat? (keskustelkaa ohjaajan ja käsikirjoittajan roolista, elokuvan ja kirjan käyttämistä keinoista tai mahdollisuuksista kertoa tarinaa, lukijan mielikuvista, jne...)

2. Eläinten asema ihmisten yhteiskunnassa

a) Millaisia tunteita seuraava tekstikatkelma teissä herättää? Keskustelkaa tai kirjoittakaa ajatuksistanne.

”Mutta merikotkan häkki on kapea ja korkea. Sille on pantu sinne kelopuu, jonka ylimmäisellä oksalla se kököttää kuvankaltaisena, mustanpuhuvana monumenttina. Se onkin sukunsa kaikkein viimeisiä, häkin ulkopuolella ei enää elä montakaan sen kunniakkaan nimen kantajia. Eikä senkään elämää voi kutsua elämäksi, sillä mitä on merikotka ilman merta, mitä se tekee metrisillä siivillä kun tuuli ei enää koskaan saa tilaisuutta tarttua niihin.” (Leena Krohn: Ihmisen vaatteissa, s.139)

b) Pohtikaa millä eri tavoin eläimet liittyvät ihmisten elämään? Mitä hyötyä ihmisille on eläimistä? Mitä eläimet hyötyvät ihmisistä? Mitä hyötyä tai haittaa eläimille on niiden pitämisestä eläintarhassa?

c) Etsikää eläimistä kertovia uutisia. Millaisia asioita uutisoidaan? Millainen on eläinten asema uutisten kautta kerrottuna.

3. ”Pelikaanimiehen lento yli öisen kaupungin taivaan”

Materiaalit: vesivärit, siveltimiä, musta peiteväri tai mustaa piirustuspaperia ja sakset, valkoista piirustuspaperia tai akvarellipaperia.
Laveeratkaa piirustus- tai akvarellipaperille punaisen, oranssin ja keltaisen sävyillä kaunis taivaan iltarusko. Laveerauksen kuivuttua maalatkaa mustalla peitevärillä tai piirtäkää ja leikatkaa mustasta paperista tumma öisen kaupungin silhuetti paperin alalaidasta kohoten. Samalla tavoin kuvittakaa pelikaanimies öisen kaupungin ylle lentämään.

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Pelikaanimies

(Pelikaanimies)

Ohjaaja: Liisa Helminen

Maa: Suomi Vuosi: 2004

Kesto: 90min

Levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland

Näyttelijät:
Pelikaanimies: Kari Ketonen Emil: Roni Haarakangas Elsa: Inka Nuorgam Talonmies: Jonna Järnefelt Äiti: Liisa Kuoppamäki Isä: Tommi Raitolehto Helena-ballerina: Anu Viheriäranta Vahtimestari: Ismo Kallio Postiljooni: Heikki Kinnunen Näyttämömestari: Jussi Lampi Arvanmyyjä: Kristiina Elstelä Vartija 1: Seppo Pääkkönen Vartija 2: Antti Pääkkönen Diiva: Anu Komsi Pianisti: Björn Andresen Oopperanjohtaja: Pelle Sandberg Kapellimestari: Leif Segerstam Rotbart: Jorma Uotinen Puistovahti: Juha Varjus Kahvilanpitäjä: Katariina Lohiniva Baletinopettaja: Emma Grönqvist Pikkutyttö: Emma Lillqvist


Pelikaanimies on kertomus kahden ystävyksen, pelikaanin ja 10-vuotiaan pojan, seikkailuista maailmassa, jossa toden ja mielikuvituksen raja on häilyvä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa