Pelikaanimies

Elokuvan henkilöitä

1) Keskustelkaa elokuvan lapsista Emilistä ja Elsasta: Minkä ikäisiä lapset ovat? Millaisia he ovat? Mitä lapset tekevät yhdessä? Keiden aikuisten kanssa lapset ovat tekemisissä? Miten lasten keskenäiset välit muuttuvat elokuvan aikana? Mitkä asiat tai henkilöt vaikuttavat muutokseen? Kuvittele asettuvasi toisen lapsen rooliin, mitä sinä olisit sanonut tai tehnyt?

b) Keskustelkaa elokuvan aikuisista.

Harjoitelkaa perustellun mielipiteen kertomista pareittain tai pienryhmissä. Jokaiselle ryhmälle jaetaan yksi elokuvassa esiintyvän henkilön nimi. Ryhmän tulee pohtia mitä merkitystä henkilöllä oli elokuvan juonen kannalta. Mitkä asiat vaikuttivat henkilön mielipiteisiin ja tai toimintaan? Muuttuivatko ihmisten asenteet pelikaanimiestä kohtaan tarinan edetessä? Ketkä elokuvan aikuisista olivat mielestänne hyviä ja ketkä pahoja? Lopuksi ryhmät esittävät mielipiteensä koko luokalle.

  • ÄITI
  • ISÄ
  • TALONMIES
  • POSTELJOONI
  • OOPPERAN VAHTIMESTARI
  • NÄYTTÄMÖMESTARI
  • HELENA-BALLERIINA
  • VARTIJAT
  • ARVANMYYJÄ
  • (EMIL ja ELSA)

c) Esityksiä pantomiimina tai varjoteatterina

Jatkakaa työskentelyä pareittain tai pienryhmässä. Suunnitelkaa ja esittäkää lyhyitä kohtauksia elokuvasta. Ryhmät voivat valita esitystavaksi joko pantomiimin tai varjoteatterin. Yleisön tehtävänä on arvata mikä kohtaus on kyseessä. Huomioikaa yhdessä mitä eroa näillä kahdella esitystavalla on ja mihin suunniteltaessa on syytä kiinnittää huomiota. Pantomiimissa ilmeet ja eleet toimivat ilmaisuvälineenä. Elokuvassa varjoteatteria käytettiin yhtenä kerrontatapana. Muistelkaa missä yhteydessä? (pelikaanimies paljasti Helenalle siipensä) Millaisia asioita voi varjoteatterin keinoin ilmaista?

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Pelikaanimies

(Pelikaanimies)

Ohjaaja: Liisa Helminen

Maa: Suomi Vuosi: 2004

Kesto: 90min

Levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland

Näyttelijät:
Pelikaanimies: Kari Ketonen Emil: Roni Haarakangas Elsa: Inka Nuorgam Talonmies: Jonna Järnefelt Äiti: Liisa Kuoppamäki Isä: Tommi Raitolehto Helena-ballerina: Anu Viheriäranta Vahtimestari: Ismo Kallio Postiljooni: Heikki Kinnunen Näyttämömestari: Jussi Lampi Arvanmyyjä: Kristiina Elstelä Vartija 1: Seppo Pääkkönen Vartija 2: Antti Pääkkönen Diiva: Anu Komsi Pianisti: Björn Andresen Oopperanjohtaja: Pelle Sandberg Kapellimestari: Leif Segerstam Rotbart: Jorma Uotinen Puistovahti: Juha Varjus Kahvilanpitäjä: Katariina Lohiniva Baletinopettaja: Emma Grönqvist Pikkutyttö: Emma Lillqvist


Pelikaanimies on kertomus kahden ystävyksen, pelikaanin ja 10-vuotiaan pojan, seikkailuista maailmassa, jossa toden ja mielikuvituksen raja on häilyvä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa