Pelikaanimies

Pohdintaa elokuvan teemojen pohjalta

Ystävyys

1. Millaista on Emilin ja Pelikaanimiehen ystävyys? Mikä yhteinen salaisuus yhdistää heitä? Miten ystävyys Pelikaanimieheen vaikuttaa Emilin elämään? Millainen ystävä Emil on Pelikaanimiehelle? Oliko Emilillä muita ystäviä? Muistelkaa minkälaisen keskustelun Emil ja Pelikaanimies kävivät elokuvan lopussa. Loppuuko Emilin ja Pelikaanimiehen ystävyys? Voiko ystävyys loppua? Onko sinulla kokemusta erilaisesta ystävyydestä?

2. Kirjoita kertomus todellisesta ystävyydestä.

Ero ja luopuminen

1. Elokuva kertoo monta tarinaa erosta; isästä, ihastuksesta, ystävästä ja ihmisten maailmasta. Millaisia asioita Emil teki isänsä kanssa? Mistä kaikesta Emil joutui luopumaan ja mikä asiat muuttuivat Emilin elämässä vanhempien eron myötä? Millä tavoin Emil oli yhteydessä isäänsä? Millä tavoin isä oli yhteydessä poikaansa? Mitä muutoksia isän elämässä tapahtui? Onko sinulla kokemusta vanhempien eroamisesta?

2. Pelikaani ihastuu Oopperassa tanssivaan balleriinaan. Mihin asioihin tanssijassa Pelikaanimies ihastuu? Miten heidän ystävyytensä päättyy? Miksi balettitanssija lähtee pois? Miten Pelikaanimies kokee torjutuksi tulemisen ja luopumisen ihastuksen kohteesta? Miltä tuntuu kun ihastuksen kohteesi ei huomaa sinua tai torjuu sinut?

3. Miksi Pelikaanimies lähtee pois? Millaisista asioista ihmisenä ollessaan hän piti erityisesti? Mihin asioihin ihmisenä ollessaan Pelikaanimies pettyi? Kuinka Pelikaanimies lohduttaa Emiliä lähtiessään ja mitä hän lupaa? Mitä Emil ajattelee ystävänsä lähdöstä? Oletko sinä koskaan menettänyt ystävääsi hänen muuttaessaan toiselle paikkakunnalle?

4. Kirjoita kirje Emilille tai Pelikaanimiehelle. Mitä haluaisit sanoa, miten lohduttaa, ilahduttaa tai mitä hänelle kertoa. Voit myös ottaa Emilin tai Pelikaanimiehen roolin kirjoittaessasi kirjeen ystävälle jäähyväisten koittaessa.

Erilaisuuden kohtaaminen

5. Miksi Pelikaanimies rakastui Helena-balleriinaan? Mitä samanlaista heissä oli? Miksi Pelikaanimies halusi kertoa kaiken itsestään? Miksi Helena ei halunnut tavata enää Pelikaanimiestä, tämän kerrottua itsestään? Miten sinä olisit toiminut Helenan tai Pelikaanimiehen tilanteessa?

6. Miksi pelikaanimies joutui eläintarhaan? Olisiko se voitu mielestänne välttää? Millä tavoin? Mitä aikuisten ja lasten erilainen tapa suhtautua Pelikaanimieheen kertoo erilaisuuden hyväksymisestä?

7. Kohtaatko sinä erilaisuutta omassa elämässäsi? Koetko itse olevasi tai tiedätkö jonkun joka on erilainen kuin muut? Millä tavoin? Miten häneen suhtaudutaan? Mitä sinä ajattelet erilaisuudesta?

8. Kirjoita pelikaanin päiväkirjaa. Mitä hän näkee tai miten hän kokee eri asioita itselleen oudossa ihmisten ympäristössä. Millaisia tunteita ja ajatuksia erilaisuus herättää?

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Pelikaanimies

(Pelikaanimies)

Ohjaaja: Liisa Helminen

Maa: Suomi Vuosi: 2004

Kesto: 90min

Levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland

Näyttelijät:
Pelikaanimies: Kari Ketonen Emil: Roni Haarakangas Elsa: Inka Nuorgam Talonmies: Jonna Järnefelt Äiti: Liisa Kuoppamäki Isä: Tommi Raitolehto Helena-ballerina: Anu Viheriäranta Vahtimestari: Ismo Kallio Postiljooni: Heikki Kinnunen Näyttämömestari: Jussi Lampi Arvanmyyjä: Kristiina Elstelä Vartija 1: Seppo Pääkkönen Vartija 2: Antti Pääkkönen Diiva: Anu Komsi Pianisti: Björn Andresen Oopperanjohtaja: Pelle Sandberg Kapellimestari: Leif Segerstam Rotbart: Jorma Uotinen Puistovahti: Juha Varjus Kahvilanpitäjä: Katariina Lohiniva Baletinopettaja: Emma Grönqvist Pikkutyttö: Emma Lillqvist


Pelikaanimies on kertomus kahden ystävyksen, pelikaanin ja 10-vuotiaan pojan, seikkailuista maailmassa, jossa toden ja mielikuvituksen raja on häilyvä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa