Poika ja ilves

Juonen käsittelyä

Juonikaavio

Elokuvan katsomisen jälkeen tarina palautetaan mieleen piirtämällä tapahtumat juonikaavioon sanoin tai kuvin. Sen voi tehdä yhteisesti taululle tai niin, että jokainen tekee paperille omansa.V aihtoehtoisesti oppilaat voivat tehdä kuvan jostain elokuvan kohtauksesta, joka on jäänyt erityisesti heidän mieleensä.

Työt kootaan ryhmitellen kohtausten mukaan ja keskustellen täydennetään puuttuvia kohtia. Elokuvan kielen ja tunnelmien kääntäminen verbaaliselle kielelle ei ole ihan helppoa. Helpottaa, jos lapset saavat ensin kuvan tekemisen kautta kukin omassa mielessään käydä läpi elokuvan tarinaa.

Juonen kulku elokuvassa

1. Alusta n. 25 minuuttia on tarinan henkilöiden esittelyä. Katsoja viedään ikään kuin Tomin ”nahan” sisälle, näytetään, miltä hänestä tuntuu, samaistutaan pääosan esittäjään. (Tomi ei ole vielä päässyt äidin kuoleman yli, hän synkistelee eikä olisi halukas muuttamaan vuodeksi pohjoiseen. Hän löytää Leevistä kohtalotoverin: senkin pitäisi selvitä uusissa olosuhteissa.)

2.Toinen neljännes, n. 25 -50 minuuttia elokuvan alusta, on tarinan kehittelyä. Tomi onnistuu yrityksissään. (Ilveksen vapauttaminen)

3. Elokuvan puolivälissä tapahtuu ensimmäinen käännekohta. Tomi joutuu vaikeuksiin. (Suhde Jouko-enoon? Leevin metsästys tiivistyy.)
Toinen käännekohta tuo Tomille lisää vaikeuksia. Sankari on koetuksella, miten hän selviää? (Leevi raudoissa, Haapala ja Tomi vastakkain, Haapala putoaa ja Leevi pääsee karkuun.)

4. Loppuhuipennuksessa toiminta tiivistyy: kuinka sankarin käy? (Tomi ja Haapala luonnon armoilla, helikopteri etsintätehtävissä, Tomi aivan uuvuksissa. Ilves näyttää tien autiokämpälle. Tomi sanoo: ”Kyllä me selvitään, Leevi”. Äiti kutsuu unessa – pelastuminen.)

5. Loppuhuipennuksessa tapahtuu sovinnonteko: ”pahat” tekevät parannuksen, ilves saa vapauden ja Tomi uuden perheen. (Jouko-eno pyytää anteeksi ja Haapala sanoo: ”Se on nyt sun ilves, vie se niin kauas ettei sitä kukaan löydä.”)

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Poika ja ilves

(Poika ja iIves)

Ohjaaja: Raimo O. Niemi

Maa: Suomi Vuosi: 1998

Kesto: 96min Ikäraja: 7

Levittäjä: Future Film Oy

Näyttelijät:
Konsta Hietanen, Antti Virmavirta, Kristiina Halttu, Väiski-ilves


Kotimainen seikkailuelokuvaklassikko nuoruudesta, ystävyydestä, luonnosta ja selviytymisestä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa