Prinsessa

Johdanto

Ohjaus: Arto Halonen

Käsikirjoitus: Pirjo Toikka, Arto Halonen, Paavo Westerberg

Näyttelijät: Katja Kukkola, Samuli Edelmann, Krista Kosonen, Irma Junnilainen, Pirkka-Pekka Petelius, Peter Franzén, Antti Litja, Paavo Westerberg, Paula Vesala, Joanna Haartti, Tapio Liinoja, Pertti Koivula, Ulla Tapaninen.

Lavastus: Jukka Uusitalo

Puvustus: Ritva Muikku

Levittäjä: Sandrew Metronome

Tuotanto: Arto Halonen, Alf Hemming,
Art Films production AFP Oy

Maa ja vuosi: Suomi, 2010

 

Ikäraja: 12

Kesto: 104 min.

Genre: Draama

Oppimateriaali on suunniteltu
9. luokille ja lukioihin sekä ammatillisiin oppilaitoksiin. 

Oppimateriaali koostuu kahdesta erillisestä osasta. 

Osa 1 käsittelee sisältöteemoja: erilaisuuden kauneutta, ihmisarvoa, yhteisöllisyyttä, mielenterveyden voimavaroja sekä psyykkisiä sairauksia.

Osa 2 perehdyttää elokuvakäsikirjoittamiseen. Oppimateriaali sisältää otteen alkuperäiskäsikirjoituksesta.

SYNOPSIS

Elokuva yhteiskunnan perspektiivistä katsoen sairaasta ihmisestä, joka olemuksellaan parantaa ja ilostuttaa muita ihmisiä ja ympäristöään. Samalla kun päähenkilö parantaa ympäristöään vallitsevaa terveydenhoitojärjestelmää paremmin ja tehokkaammin, yrittää vallitseva järjestelmä nujertaa yksilön valovoimaisuuden.

Prinsessa on todellisiin tapahtumiin perustuva, huumorin sävyttämä elokuva Kellokosken mielisairaalan tunnetuimmasta potilaasta, Anna Lappalaisesta. Maanis-depressiiviseksi ja skitsofreenikoksi diagnosoitu Anna Lappalainen ilmoittaa Kellokosken sairaalaan tuotaessa olevansa Prinsessa, eikä hyväksy, että häntä kutsutaan omalla nimellään.

Tapahtuma käynnistää vuosia kestävän taistelun sairaalan hoitohenkilökunnan ja Anna Lappalaisen välillä Annan identiteetistä ja oikeudesta omaan persoonallisuuteensa. Lopulta Kellokosken sairaalasta tulee Prinsessan linna, minne Anna perustaa hovinsa ja mistä käsin hän ilostuttaa ja jopa parantaa ympäristöään.

Lähde: www.artfilmsproduction.com

Ohjeita oppimateriaalin käyttämiseen:

  • Elokuvan taustaan ja teemoihin voit tutusta seuraavien linkkien avulla koulukampanjan sivuihin ja oikean prinsessan tarinaan.
  • Osa 1 sisältää ajatuksia ja kysymyksiä elokuvasta. Kysymykset on ryhmitelty elokuvan teemoihin ja jaettu kahteen osaan: suoraan elokuvaan liittyviin kysymyksiin ja omaan elämään liittyviin kysymyksiin.
  • Kysymyksistä voitte poimia juuri teidän tilanteellenne, opetuksellenne ja ikäryhmällenne sopivat kysymykset.
  • Osa 2 Käsikirjoittaminen -osuuden tavoite on tutustuttaa oppilaita elokuvakäsikirjoituksen ominaispiirteisiin ja käsitellä käsikirjoituksen suhdetta valmiiseen elokuvaan.
  • Materiaali on suunniteltu käytettäväksi yläasteikäisille 2x45 minuutin tunneilla ja lukiossa 1x75 minuutin tunnilla. Jälkipuintiin on hyvä varata 1x45 tai 1x75 minuuttia.

Materiaali on julkaistu vuonna 2010. Linkit on tarkistettu 30.6.2014.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Prinsessa

Ohjaaja: Arto Halonen

Maa: Suomi Vuosi: 2010

Kesto: 104min Ikäraja: 12

Levittäjä: Future Film

Näyttelijät:
Katja Kukkola, Samuli Edelmann, Krista Kosonen, Irma Junnilainen, Pirkka-Pekka Petelius, Peter Franzén, Antti Litja, Paavo Westerberg, Paula Vesala, Joanna Haartti, Tapio Liinoja, Pertti Koivula, Ulla Tapaninen.


Tositapahtumiin pohjautuva elokuva kertoo skitsofreniaa sairastavasta Anna Lappalaisesta, joka julistautuu prinsessaksi.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa