Prinsessa

Itsetuhoisuus

Prinsessa –elokuvassa on itsemurhakohtaus, joka saattaa järkyttää ja herättää ahdistavia ajatuksia.

Itsetuhoisuudella tarkoitetaan käyttäytymistä, johon sisältyy jonkin riskin ottaminen: että ei pidä itsestään huolta. Jotkut käyttävät liikaa alkoholia tai kokeilevat huumeita –  esimerkiksi tällaiset asiat ovat itsetuhoisuutta. Mielenterveyden voimavarojen vaaliminen ehkäisee itsetuhoista käyttäytymistä.

Jos elämä tuntuu kovin vaikealta, on sairautta tai suurta yksinäisyyttä, voi olla, että näkee itsemurhan mahdollisuutena päästä pois vaikeasta tilanteesta. Kun joku puhuu siitä, että miettii itsemurhaa, tilanteeseen pitää aina suhtautua vakavasti ja miettiä, mistä hän voisi saada apua. Kyse ei ole siitä, että henkilö haluaisi kuolla, hän ei vain näe muut mahdollisuutta päästä vaikean ajan yli. Apu ja tuki siinä tilanteessa voivat hyvinkin ehkäistä aikeen.

Nuori voi tukea toista siten, että ei hylkää vaikeuksissa olevaa, mutta auttaminen kuuluu aikuisille: vanhemmille sekä oppilashuollon ja terveysalan ammattihenkilöille: koulupsykologeille, koulukuraattoreille, sosiaalityöntekijöille ja terveydenhoitajille. Kaveria voi kehottaa kääntymään heidän puoleensa ja tarvittaessa voi tarjoutua vaikka lähtemään mukaan.

Itsemurhista pitää puhua, jotta jokainen ymmärtää, että apua täytyy pyytää ja sitä voi saada. Salailu ei auta.

Läheisen itsemurha jättää jälkeensä paljon tuskaa, kysymyksiä ja syyllisyyden tunteita. Jokainen varmaan tuntee tai tietää jonkun itsemurhan tehneen. Läheisten tukeminen on tällöin tärkeää.

Elokuvaan liittyvät kysymykset

  • Miksi arvelet, että Prinsessan ystävä teki itsemurhan?
     

Omaan elämään liittyvät kysymykset

  • Tunnetko ketään itsemurhan tehnyttä? Mitä ajatuksia se sinussa herätti? Entä mitä ajattelet nyt?
  • Jos tarvitset itse apua, tiedätkö mistä sitä saat?
     

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Prinsessa

Ohjaaja: Arto Halonen

Maa: Suomi Vuosi: 2010

Kesto: 104min Ikäraja: 12

Levittäjä: Future Film

Näyttelijät:
Katja Kukkola, Samuli Edelmann, Krista Kosonen, Irma Junnilainen, Pirkka-Pekka Petelius, Peter Franzén, Antti Litja, Paavo Westerberg, Paula Vesala, Joanna Haartti, Tapio Liinoja, Pertti Koivula, Ulla Tapaninen.


Tositapahtumiin pohjautuva elokuva kertoo skitsofreniaa sairastavasta Anna Lappalaisesta, joka julistautuu prinsessaksi.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa