Prinsessa

Mielenterveyden voimavarat

Voimavarat ovat ihmisen psyykkisiä resursseja ja eräänlainen polttoaine, jotka tuovat elämään iloa ja hyvää oloa. Voimavarat auttavat jaksamaan ja selviytymään elämässä eteen tulevista vaikeuksista ja ikävistä tilanteista. Ne vaikuttavat siihen, miten elämänsä kokee.

Sopeutuminen on myös tärkeää. Kaiken kiireenkin keskellä palautuminen ja lepo ovat tärkeitä. Voimavarat tekevät elämästä mielekästä.

Mistä voimavaroja saa?

Voimavaroja voivat olla esimerkiksi ystävät, harrastukset, perhe, liikunta, luonto, lepo, monipuolinen ravinto. Voimavaroja saa siis yleensä hyvin yksinkertaisista asioista. Myös itsetunto ja arvot voivat olla voimavaroja. Voimavarojen etsimiseen kannattaa kiinnittää huomiota. On tärkeää pitää huolta, että itsellä on riittävästi voimavaroja, ns. pahojen päivien ja hetkien varalle. Jos voimavaroja ei ole tai niitä on kovin vähän, on ihmisellä suurempi riski stressiin, uupumukseen ja pahaan oloon.

Toisten henkistä hyvinvointia voi tukea ottamalla toiset huomioon ja asennoitumalla positiivisesti.

Elokuvaan liittyvät kysymykset

  • Millaisia mielenterveyden voimavaroja elokuvassa oli nähtävissä?
  • Mitkä olivat Prinsessan voimavarat?

Omaan elämään liittyvät kysymykset

  • Millaisista asioista sinä nautit? Mikä sinulle tuottaa iloa? Mitkä asiat sinulle ovat tärkeitä? Näihin asioihin kannattaa panostaa ja löytää niille aikaa arjesta. Laadi suunnitelma, jonka mukaan voit toteuttaa enemmän asioita joista saat voimavaroja.
  • Milloin sinulla on ollut tarvitsemasi voimavarat? Palauta positiiviset kokemukset mieleesi.
     

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Prinsessa

Ohjaaja: Arto Halonen

Maa: Suomi Vuosi: 2010

Kesto: 104min Ikäraja: 12

Levittäjä: Future Film

Näyttelijät:
Katja Kukkola, Samuli Edelmann, Krista Kosonen, Irma Junnilainen, Pirkka-Pekka Petelius, Peter Franzén, Antti Litja, Paavo Westerberg, Paula Vesala, Joanna Haartti, Tapio Liinoja, Pertti Koivula, Ulla Tapaninen.


Tositapahtumiin pohjautuva elokuva kertoo skitsofreniaa sairastavasta Anna Lappalaisesta, joka julistautuu prinsessaksi.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa