©Pohjola-filmi, Timo Heinänen
©Pohjola-filmi, Timo Heinänen

Puluboin ja Ponin leffa

Elokuvan roolihahmojen valinta ja koekuvaukset

Elokuvan tekemiseen kuuluu casting (roolitus) eli näyttelijöiden valinta eri rooleihin. Kun rooleihin haetaan näyttelijöitä, heille järjestetään koekuvaukset. Ohjaaja Mari Rantasila kertoo koekuvanneensa Puluboin roolia varten 50 iältään 12–22-vuotiasta näyttelijäehdokasta. Rooli on teknisesti vaikea, joten nopeasti kävi ilmi, ettei siihen voinut ottaa kovin nuorta näyttelijää.
"Kaiken teknisen taidon lisäksi pitää vielä pystyä heittäytymään. Aapo Puusti oli ainoa, joka pystyi näyttelemään Puluboita niin kuin olin ajatellut, ja paljon enemmänkin. Hän toi myös oman persoonansa mukaan, Rantasila kertoo. Vaikeutta rooliin tuo se, että näytellessään Puustin pitää perusasioiden lisäksi koko ajan pitää yllä Puluboin olemusta ja liikkumistapaa sekä puhua tavallisesta poikkeavalla äänellä ja nopeasti. Lisäksi puheessa pitää muistaa korvata kaikki r-kirjaimet l-kirjaimilla." (Lähde: Aamulehti 26.7. 2017)

Järjestetään koekuvaukset!

a) Puluboin ja Ponin leffassa Poni esittää monenlaisia tunteita, kuten iloa, surua ja välillä hän pillastuu oikein kunnolla.
Järjestäkää oma koekuvaustilaisuus ja kokeilkaa erilaisten tunnetilojen ja tilanteiden esittämistä. Miettikää aluksi eri tunteita ja miettikää myös, millaisia iImeitä ja eleitä eri tunteisiin liittyy? Mihin tunteet vaikuttavat?

b) Asettakaa esimerkiksi iPad jalustalle ja kuvatkaa erilaisia ilmaisutehtäviä. Kuvaushetkessä saa olla mukana 4-6 henkilöä kerrallaan, niin kenenkään ei tarvitse esiintyä yksin, jos ei halua.

  • Koekuvausvuorossa oleville oppilaille annetaan samanaikaisesti paperilaput, joissa on kirjoitettuna jokin tilanne, joka täytyy esittää tunteella. Yhteisestä merkistä ryhdytään esiintymään lapun ohjeen mukaisesti. Yrittäkää esittää mahdollisimman spontaanisti ja eläytyen.
    Tehtäväehdotuksia koekuvaukseen.
  • Valitkaa sopiva runo tai teksti, joka täytyy lukea erilaisilla tavoilla esim. iloisesti, surullisesti, pirteästi, äkäisesti. Tekstiä saa harjoitella 1-2 minuuttia.
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Puluboin ja Ponin leffa

(Puluboin ja Ponin leffa)

Ohjaaja: Mari Rantasila

Maa: Suomi Vuosi: 2018

Kesto: 72min

Levittäjä: B-Plan Distribution

Näyttelijät:
Jenni Lausi, Aapo Puusti, Anna-Maija Tuokko, Santtu Karvonen, Seppo Halttunen, Jaana Pesonen


Puluboin ja Ponin leffa perustuu Veera Salmen huippusuosittuun Puluboi ja Poni -kirjasarjaan, jonka anarkistinen huumori on valloittanut niin lasten kuin aikuistenkin sydämet. Ilmiöksi nousseiden hahmojen riemastuttava kohellus muistuttaa kaikenikäisiä leikin ja mielikuvituksen uskomattomasta voimasta.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa