©Pohjola-filmi, Timo Heinänen
©Pohjola-filmi, Timo Heinänen

Puluboin ja Ponin leffa

Liikettä niveliin

Ponilla on irtoturpa ja suitset. Hän järjestää ratsastuskilpailuja ja laukkaa niin, että pää ja poninhäntä keikkuvat.

1. Keppihevostelua
Kokeilkaa ratsastamista ja laukkaamista keppihevosilla.  Keppihevosen pään voi tehdä vaikkapa villlasukasta ja siihen voi ommella nappisilmät ja kiinnittää kankaiset korvat. Kepiksi sopii suora, tukeva oksa tai vaikkapa harjan varsi. Monimutkaisempi ohje keppihevosen tekoon löytyy mm. Kodin Kuvalehden sivuilta.
Kurkatkaa Ylen Elävän arkiston video "Keppihevosten ratsastuskoulussa", jossa on mallia laukkaradan valmistukseen ja hevosten hoitoon.

2. Liikutaan kuin pulut
Puluboi teki runon, ja Puluboin siskot hokivat runoa koko päivän ja nykivät päätään sen tahdissa, juuri niin kuin pulujen pitääkin.

Palvekepulu veke veke,

palvekepulu veke veke,

palveke-veke, palveke-veke,

palvekepulu veke veke.

(Lähde: Puluboin ja Ponin kirjat 1+2  s. 61)

Puluboin roolia esittävä Aapo Puustinen kertoo: "Rooliin valmistautuminen alkoi miettimällä pulun fysiikkaa. Kyllä tässä on tullut puluihin aiempaa erityisempi suhde. Katson niitä eri lailla nykyään. Se on tuttu lintu, mutta rooliin valmistautuessani tarkkailin puluja aika paljon." (Lähde: Elokuvan lehdistömateriaali).

  • Käykää seuraamassa pulujen liikkumista, kuinka ne nyökkivät päätään astellessaan. Ponin isä matkii elokuvassa pulujen liikkeitä. Kokeilkaapa tekin, kuinka kävely ja pään nykiminen onnistuu pulujen tyyliin. Mahtaako astelu onnistua Puluboin laatiman palvekepulu veke veke-runon tahtiin?
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Puluboin ja Ponin leffa

(Puluboin ja Ponin leffa)

Ohjaaja: Mari Rantasila

Maa: Suomi Vuosi: 2018

Kesto: 72min

Levittäjä: B-Plan Distribution

Näyttelijät:
Jenni Lausi, Aapo Puusti, Anna-Maija Tuokko, Santtu Karvonen, Seppo Halttunen, Jaana Pesonen


Puluboin ja Ponin leffa perustuu Veera Salmen huippusuosittuun Puluboi ja Poni -kirjasarjaan, jonka anarkistinen huumori on valloittanut niin lasten kuin aikuistenkin sydämet. Ilmiöksi nousseiden hahmojen riemastuttava kohellus muistuttaa kaikenikäisiä leikin ja mielikuvituksen uskomattomasta voimasta.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa