©2019 Disney. All Rights Reserved.
©2019 Disney. All Rights Reserved.

Räyhä-Ralf valloittaa internetin

Algoritmit

Räyhä-Ralf ja Nelli saavat avukseen pääalgoritmi Yesssin. Yesss auttaa Ralfin videoita saamaan tykkäyksiä. Algoritmi tarkoittaa kuvausta tai ohjetta siitä, miten joku asia suoritetaan. Käytännössä kaikkien sovellusten ja ohjelmien toiminta perustuu algoritmeille.

Todellisuudessa algoritmit ovat paljon monimutkaisempia. Algoritmit vaikuttavat muun muassa siihen, mikä video alkaa Youtubessa pyöriä, kun edellinen video loppuu. Algoritmit ovat aina ihmisen tekemiä. Isot yritykset eivät yleensä paljasta, miten niiden algoritmit toimivat. Usein algoritmit vahvistavat jo entuudestaan suosittuja videoita: jos videolla on paljon katselukertoja, sitä myös todennäköisemmin suositellaan uusille katselijoille.

  • Miten Yesss auttaa Ralfia saamaan tykkäyksiä?
  • Minkälaisia erilaisia reittejä pitkin video tai kuva voi levitä internetissä?
  • Yessin apuna on ponnahdusikkunoiden armeija. Mitä ponnahdusikkunat tekevät?

Harjoitus
Jokaiselle oppilaalle annetaan algoritmi, ohje siitä, miten hänen tulee toimia kohdatessaan toisen oppilaan. Esimerkiksi: kättele, käänny ympäri, hymyile, väistä, mene kyykkyyyn. Sen jälkeen oppilaat kulkevat tilassa ja toimivat “ohjelmointinsa” mukaan. “Ohjelmointia” voi myös vaikeuttaa asteittain. Oppilaan algoritmi voi olla esimerkiksi: kättele, mutta jos toinen hymyilee, väistä.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Räyhä-Ralf valloittaa internetin

(Ralph Breaks the Internet)

Ohjaaja: Rich Moore & Phil Johnston

Maa: Yhdysvallat Vuosi: 2018

Kesto: 113min Ikäraja: 7

Levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland

Näyttelijät:
Suomenkieliset äänet: Niko Saarela, Iina Kuustonen, Mimosa Willamo, Kaisa Hela, Lari Halme, Riku Nieminen


Videopelipahis Ralf ja hänen kapinallinen ystävänsä Nelli Karamelli joutuvat panemaan kaiken peliin matkatessaan verkossa etsimässä varaosaa Nellin Sokerihuuma-videopeliin. Hädän hetkellä Ralf ja Nelli turvautuvat Internetin asukkaisiin - nettiläisiin - joihin lukeutuu muiden muassa nettiyrittäjä Yesss, joka on uusia trendejä luovan "BuzzzTube"-sivuston sydän ja sielu ja pääalgoritmi.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa