Kuva: Jouko Piipponen / Solar Films
Kuva: Jouko Piipponen / Solar Films

Risto Räppääjä ja pullistelija

Elokuvan aiheet

1. Millaisista elokuvista pidätte eniten? Millaisia elokuvien aiheita muistatte? Mistä aiheesta haluaisitte nähdä elokuvan? Monet elokuvat, kuten Risto Räppääjät, peustuvat kirjoihin. Mikä kirja sopisi aiheeltaan mielestänne hyvin elokuvaksi?

2. Paitsi kirjojen hahmot, myös tarinat saattavat kummuta oikeasta elämästä. Risto Räppääjä ja pullistelija on esimerkiksi saanut alkunsa kuntosalilta.
Sinikka Nopola, Risto Räppääjä kirjasarjan toinen kirjoittaja kertoo:

”Istuin reisien lähentäjälaitteessa ja luin naistenlehteä, jossa kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto kertoi olleensa koulukiusattu. Soitin heti kuntosalin käytävältä Tiinalle, että tehdään kirja, jossa yhdistyvät koulukiusaaminen ja voimailumaailma. Keksittiin koulukiusattu Sylvester Pöntinen, jonka isä päättää lopettaa kiusaamisen kasvattamalla pojastaan fyysisesti vahvan.
Loppujen lopuksi päädytään nostattavaan sanomaan: lasta ei saa laittaa harrastamaan sellaista, mistä hän ei pidä ja kaikkien on saatava olla sellaisia kuin ovat.

(Lähde: 25.06.2018 IL)

Keskustelkaa yhdessä Sinikka Nopolan mainitsemasta elokuvan sanomasta.

3. Ratkaise elokuvan sisältöön ja sanomaan liittyvä ristikko. Mikä lause muodostuu ristikon nuoliriville?

Ristikon vihjesanat löytyvät täältä ja ratkaisu täältä.

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Risto Räppääjä ja pullistelija

(Risto Räppääjä ja pullistelija)

Ohjaaja: Markus Lehmusruusu

Maa: Suomi Vuosi: 2019

Kesto: 84min

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Silmu Ståhlberg, Lumi Kallio, Eelis Kesäläinen, Pamela Tola, Jenni Kokander, Timo Lavikainen, Ylermi Rajamaa


Risto ja Rauha Räppääjä, Nelli Nuudelipää sekä naapurin Lennart Lindberg lähtevät lomailemaan Voimakallion mökkikylään, jossa kohtaavat voimailukisoihin valmistautuvan isä-poika-parin, Bill ja Sylvester Pöntisen. Rauha ja Nelli intoutuvat yllättäen liikunnasta ja Pöntisten kaksikosta. Risto ja Lennart päättävät näyttää, etteivät ole vellihousuja ja kutsuvat Elvi-tädin valmentamaan heidät kädenvääntökisaan. Tuntuu että kaikilla on uskomuksia toisistaan, mutta onko Riston kuvitelma Sylvesteristä pelkkänä pullistelijana sittenkään totta?

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa