Kuva: Jouko Piipponen / Solar Films
Kuva: Jouko Piipponen / Solar Films

Risto Räppääjä ja pullistelija

Kiusaaminen

1. Sylvester kertoo Nellille, että häntä kiusattiin koulussa, koska hän kirjoitti runoja. Sylvester aloitti kuntoilun, sillä isän mielestä Sylvesterin täytyy taistella kiusaajia vastaan. Myös Risto kertoo, että häntä kiusattiin koulussa, kun hän kirjoitti räpin.
(lähde: elokuvan käsikirjoitus ja Risto Räppääjä ja pullistelija-kirja s. 65-66, 110.)

  • Miten Bill-isä suhtautuu runoiluun ja räppäilyyn?

Kakkukesteillä:

RAUHA: Risto ja Nelli ovat parhaita ystäviä, runoilevatkin yhdessä.

RISTO: Runoilevat?

LENNART: Ei kun räppäävät.

Bill havahtuu.

BILL: Eikös se räppääminen ole vähän tahvoa touhua? Mitä hyötyä siitä on? Kaiken maailman runoilu, mitä järkeä on pistää sanoja peräkkäin?

(lähde: elokuvan käsikirjoitus)

2. Mitä eroa on kiusaamisella ja riitelyllä? Miltä kiusaaminen tuntuu? Onko kiusaamiseen helppo puuttua? Miten te toimisitte, jos huomaisitte toisia kiusattavan?

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Risto Räppääjä ja pullistelija

(Risto Räppääjä ja pullistelija)

Ohjaaja: Markus Lehmusruusu

Maa: Suomi Vuosi: 2019

Kesto: 84min

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Silmu Ståhlberg, Lumi Kallio, Eelis Kesäläinen, Pamela Tola, Jenni Kokander, Timo Lavikainen, Ylermi Rajamaa


Risto ja Rauha Räppääjä, Nelli Nuudelipää sekä naapurin Lennart Lindberg lähtevät lomailemaan Voimakallion mökkikylään, jossa kohtaavat voimailukisoihin valmistautuvan isä-poika-parin, Bill ja Sylvester Pöntisen. Rauha ja Nelli intoutuvat yllättäen liikunnasta ja Pöntisten kaksikosta. Risto ja Lennart päättävät näyttää, etteivät ole vellihousuja ja kutsuvat Elvi-tädin valmentamaan heidät kädenvääntökisaan. Tuntuu että kaikilla on uskomuksia toisistaan, mutta onko Riston kuvitelma Sylvesteristä pelkkänä pullistelijana sittenkään totta?

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa