Rouva Presidentti

Johdanto

Suomi, 2012

Dokumentti

Ohjaus: Aleksi Bardy

Käsikirjoitus: Aleksi Bardy, Osku Pajamäki

Tuottajat: Miia Haavisto, Osku Pajamäki

Tuotantoyhtiö: Funny Films Oy


Oppimateriaalin teemoja: presidentti, valta, naisjohtaja

Oppimateriaali on suunniteltu 9. luokille sekä lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin historian ja yhteiskuntaopin sekä äidinkielen opetukseen.

 

Synopsis: Vuoden 2000 presidentinvaaleissa koettiin melkoinen yllätys, kun vielä hetkeä aiemmin melko tuntematon ulkoministeri Tarja Halonen valittiin lähes varmana voittajana pidetyn Esko Ahon ohi tasavallan presidentiksi. Suomen ensimmäinen naispresidentti rikkoi kerralla merkittävän lasikaton. Pian määrätietoinen punapää tunnettiin koko kansan Muumimammana, jonka julkiseen imagoon kuuluivat tiiviisti leppoisa Pentti-mies, kissat Miska ja Rontti, Anna-tytär ja ne kuuluisat käsilaukut.

Aleksi Bardyn dokumenttielokuva Rouva Presidentti kertoo Tarja Halosen viimeisestä vuodesta tasavallan presidenttinä. Dokumenttiryhmä seuraa Halosta edustustilaisuuksissa, ulkomaanmatkoilla sekä Mäntyniemen ja Kultarannan asunnoissa.

Suoraa haastattelua on varsin vähän. Dokumentti ei kommentoi, vaan seuraa. Katsoja tulee mukaan sivullisena, kurkistamaan presidentin työhön ja jopa hiukan arkeenkin kuin salaa. Syntyy kiinnostava ja paikoittain intiimikin kuva ensimmäisestä, ja ainakin hetkeen myös viimeisestä, valtakunnan ykkösnaisesta.

Oppimateriaalin on laatinut FM, toimittaja Tarja Kovanen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2012. Linkit on tarkistettu 16.7.2013.

 

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Rouva Presidentti

(Rouva Presidentti)

Ohjaaja: Aleksi Bardy

Maa: Suomi Vuosi: 2012

Kesto: 90min

Levittäjä: Scanbox Finland Oy

Näyttelijät:
Dokumenttielokuva


Dokumenttielokuvassa seurataan Suomen ensimmäisen naispresidentin, Tarja Halosen, arkea ja elämää lähes puolentoista vuoden ajan hänen virkakautensa loppuun asti. Rouva Presidentti on elokuva Suomesta, presidentistä johtajana ja rivakasta naisesta instituution takana.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa