Salainen metsäni

Aistit ja aistien kuormittuminen

Aistit
Autismikirjon henkilöllä aistien välittämä tieto ja niiden tulkinta on yksilöllistä ja tavallisesta poikkeavaa. Hän voi olla yli- tai aliherkkä eri aistimuksille, kuten äänille, kosketukselle, eri hajuille ja mauille sekä valolle, väreille, lämpötiloille ja kivulle. Esimerkiksi ympäristön erilaiset taustaäänet, jotka harvoin haittaavat muita ihmisiä, voivat autismikirjon henkilöstä kuulostaa varsin kovilta ja häiritseviltä. Tämä voi aiheuttaa ahdistuneisuutta ja tuntua jopa fyysisenä kipuna. Autismikirjon henkilö saattaa kokea aistimaailmansa valtavana rikkautena ja voimavarna aistisäätelyyn liittyvistä ongelmista huolimatta.

Aistien kuormittuminen
Vastaanotamme aistiemme avulla tietoa sekä kehomme sisältä että ulkopuolisesta maailmasta. Aistimme kertovat milloin meillä on kuuma tai kylmä, milloin ruoka tuoksuu ja kuuluuko tai näkyykö ympärillämme jotain, johon meidän tulisi kiinnittää huomiomme. Aivojen tehtävänä on luoda järjestystä tähän vastaanottamaamme tietoon. Tätä kutsutaan sensoriseksi integraatioksi. Autismikirjon henkilöillä tämä tiedon vastaanottaminen poikkeaa tavallisesta ja aistikanavat ylikuormittuvat helposti. Aistien ylikuormittuminen voi johtaa myös tilanteisiin, jossa autismikirjon henkilö pyrkii säätelemään aistikuormitusta esimerkiksi satuttamalla itseään.

  • Millaisena elokuva mielestäsi esittää Laurin aistimaailman?
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Salainen metsäni

(Salainen metsäni)

Ohjaaja: Niina Brandt

Maa: Suomi Vuosi: 2016

Kesto: 56min

Levittäjä: Double Back Documentaries


Salainen metsäni kertoo kommunikoinnin tärkeydestä ja rakkauden kaipuusta elokuvan päähenkilön, 20-vuotiaan autistisen Laurin näkökulmasta. Lauri kirjoittaa syviä ajatuksia rakkaudesta. Hän ei pysty kommunikoimaan puhumalla, mutta henkilökohtainen tulkki Pirjo auttaa häntä kirjoittamaan ajatuksia, jotka olisivat muuten lukittuina miehen sisään. Autismin tuomien haasteiden keskellä toiveista suurin on rakkaus, jota Lauri kaipaa elämäänsä ylitse kaiken. Onko ihmisellä juuret kuin puulla? Lauri kysyy pohtien paikkaansa maailmassa. Luonnossa Laurilla on hyvä olo, siellä hän voi maadoittua kuin menninkäinen ja rauhoittua ajatustensa keskellä. Lauri avaa taidokkaasti kirjoituksillaan luonnon salaisuuksista sellaisen kauneuden, jonka katsojakin aistii sielullaan.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa