Salainen metsäni

Erityiset kiinnostuksen kohteet (EKKO)

Monilla autistisilla henkilöillä on erityisiä kiinnostuksen kohteita varsin varhaisesta iästä lähtien. Nämä kohteet voivat olla luonteeltaan pysyviä tai vaihdella ajan kuluessa. Kiinnostus voi liittyä esimerkiksi taiteeseen, musiikkiin, tietokoneisiin, liikennevälineisiin ja moniin muihin asioihin ja ilmiöihin. Joskus mielenkiinnon kohteeksi saattaa muodostua jokin hyvin erikoinen ja epätavallinen asia. Erityiset kiinnostuksen kohteet tuotavat iloa ja onnellisuutta autismikirjon henkilön elämään.

  • Katsokaa klippi ”Mun EKKO”  (kesto 1:58) ja keskustelkaa sen pohjalta miten erityiset kiinnostuksen kohteet rikastuttavat näiden henkilöiden elämää. Keskustelkaa myös omista mielenkiinnon kohteistanne.
  • Mitkä elokuva esittää Laurin kiinnostuksen kohteiksi? Millä tavalla elokuvassa kuvattiin Laurin kiinnostusta?

Vahvuudet
Autismikirjoon liittyy myös paljon vahvuuksia ja voimavaroja. Autismikirjon henkilöllä voi olla esimerkiksi erittäin hyvä yksityiskohtien erottelukyky, hyvä oikeudentaju ja joskus myös erityinen lahjakkuuus.

Pörriäisjuliste

 

Tulostettavan autismikirjojulisteen voi ladata täältä.

 

 

Kysymyksiä

  • Miten autismikirjoon liittyvät piirteet ilmenevät Laurissa?
  • Miten ympäristö onnistuu Laurin vahvuuksien tukemisessa?
  • Miten elokuva on mielestäsi onnistunut autismikirjon henkilön maailman kuvaamisessa?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miten autismikirjoon liittyvät piirteet ilmenevät Laurissa?

 

Miten ympäristö onnistuu Laurin vahvuuksien tukemisessa?

 

Miten elokuva on mielestäsi onnistunut autismikirjon henkilön maailman kuvaamisessa?

 

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Salainen metsäni

(Salainen metsäni)

Ohjaaja: Niina Brandt

Maa: Suomi Vuosi: 2016

Kesto: 56min

Levittäjä: Double Back Documentaries


Salainen metsäni kertoo kommunikoinnin tärkeydestä ja rakkauden kaipuusta elokuvan päähenkilön, 20-vuotiaan autistisen Laurin näkökulmasta. Lauri kirjoittaa syviä ajatuksia rakkaudesta. Hän ei pysty kommunikoimaan puhumalla, mutta henkilökohtainen tulkki Pirjo auttaa häntä kirjoittamaan ajatuksia, jotka olisivat muuten lukittuina miehen sisään. Autismin tuomien haasteiden keskellä toiveista suurin on rakkaus, jota Lauri kaipaa elämäänsä ylitse kaiken. Onko ihmisellä juuret kuin puulla? Lauri kysyy pohtien paikkaansa maailmassa. Luonnossa Laurilla on hyvä olo, siellä hän voi maadoittua kuin menninkäinen ja rauhoittua ajatustensa keskellä. Lauri avaa taidokkaasti kirjoituksillaan luonnon salaisuuksista sellaisen kauneuden, jonka katsojakin aistii sielullaan.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa