Sampo

Suomalainen kansallistunne ja elokuva

Sampo, kuten muutkin Kalevala-ilmatisoinnit ovat pieni, mutta olennainen osa suomalaisen kansallisidentiteetin ja kansallistunteen rakentumista. Suomalaista kansallisidentiteettiä on rakennettu taiteen keinoin toisinaan harkitun tarkoituksellisesti ja toisinaan koska taiteella on luonnostaan tapana toimia kulttuurin peilinä.

Elokuvissa suomalaisuuden keskeisiksi elementeiksi muodostuvat historialliset ja yleensä nostalgiset teemat: maalaisromantiikka sekä talvi- ja jatkosota.

Keskusteltavaksi

  • Mitä suomalaiselle identiteetille keskeisiä elokuvia keksitte?
  • Kalevalaiset aiheet, maalaisromantiikka ja sotaelokuvat katsovat kaikki melko kauaskin historiaan. Keksittekö tuoreempia aiheita käsitteleviä elokuvia jotka rakentavat samalla tapaa suomalaisuuden kuvaa? Löytyykö esimerkiksi lähihistoriaan sijoittuvista nostalgisista elokuvista (Pitkä kuuma kesä, Vuonna 85 jne.) aiheita jotka tuntuvat yhtä tärkeiltä kuin vaikkapa Kalevala tai talvisota?
  • Keksittekö nykypäivän aiheita, jotka sopisivat kuvaamaan suomalaisuutta?
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Sampo

(Sampo)

Ohjaaja: Aleksandr Ptushko

Maa: Neuvostoliitto, Suomi Vuosi: 1959

Kesto: 91min Ikäraja: 12

Levittäjä: KAVI/tommi.partanen@kavi.fi

Näyttelijät:
Urho Somersalmi, Anna Orotsko, Ivan Voronov, Andris Oshin, Ada Voitsik


Suomalais-neuvostoliittolainen fantasiaelokuva Sampo rakentuu hyvän ja pahan, Kalevalan ja Pohjolan, väliselle vastakohtaisuudelle.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa