Soppalinnan salaseura

Aarteenetsintää

Aarteenetsintätehtävä ja QR-koodit

Soppalinnan salaseura joutui kirjan ja pienten vihjeiden avulla selvittämään suurta arvoitusta, mistä vastamyrkky löytyisikään aikuisten pelastamiseksi. Ennen suuren arvoituksen selvittämistä, Marin isoisällä oli tapana tehdä kaveruksille arvoituksia. Arvoituksissa paljastui aina yhden vihjeen jälkeen seuraava ja lopulta vihjeet kuljettivat ratkaisun tai aarteen luokse.

Keskustelkaa yhdessä aluksi

  • Minkälaisia arvoituksia elokuvassa oli?
  • Minkälaisia vihjeitä Soppalinnan salaseuralaiset saivat?
  • Minkälaisia arvoituksia voisi koulualueelle tehdä?
  • Mitkä olisivat hyviä ja toteutettavissa olevia vihjeitä?

Suunnittele oma aarteenetsintätehtävä pareittain tai 3 hengen ryhmässä. Kirjoittakaa ja suunnitelkaa vihjeet ja ohjeet arvoituksen ratkaisijalle. Voitte kirjoittaa vihjelaput tietokoneella. Käykää piilottamassa koulualueelle vihjelaput ja viimeinen ratkaisupaikka.

Arvoituksien teossa voi käyttää apuna myös QR-koodeja. Tietoa QR-koodien käyttämisestä löydät esimerkiksi QR-koodit -sivustolta.

Aarrekartta

Suunnittele oma aarrekartta. Voit katsoa internetistä ideoita erilaisista aarrekartoista kuvahaussa hakusanalla ”aarrekartta”. Hahmottele aarrekartta ensin lyijykynällä haaleasti. Väritä puuvärikynillä tai liiduilla ne kohdat, jotka haluat vahvistaa ja erottaa kartastasi. Lopuksi maalaa haluamillasi vesiväreillä päälle.

Koodaus

Koodaus on kuin arvoitusten ratkaisemista. Koodaus on kuin salaisen kielen kirjoittamista tietokoneella. Kun kielen kirjoittaa oikein, siitä syntyy erilaisia toimintoja tietokoneella. Koodaukseen voi tutustua helppojen tehtävien avulla Code Studion sivuilla. Tehtävistä voi valita itselleen mielenkiintoisimman: Flappy bird, Minecraft, Frozen ja niin edelleen. Koodaustehtävien tekemiseen tarvitset tabletin tai tietokoneen. Koodaustehtävät voidaan tehdä pareittain.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Soppalinnan salaseura

(Soppalinnan salaseura)

Ohjaaja: Margus Paju - Käännös ja dubbauksen ohjaus: Pekka Lehtosaari

Maa: Viro, Suomi Vuosi: 2015

Kesto: 105min Ikäraja: 7

Levittäjä: Future Film

Näyttelijät:
Seera Alexander (Mari), Saana Norra (Satu), Waltteri Helisalo (Olavi), Fredi Salminen (Antti), Markku Huhtamo (isoisä), Kirsi Ståhlberg (Katri), Sampo Sarkola (Arttu), Katja Sirkiä (Riitta), Petri Hanttu (Hannes)


Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa