Stan & Ollie

Elokuva vs. teatteri

Stan Laurel ja Oliver Hardy tekivät elokuvia, mutta kuten usein elokuvahistorian alkukauden elokuvissa ja etenkin komedioissa, he esiintyvät ikään kuin suoraan katsojalle, kuin live-teatterissa. Heidän esittämänsä lännenelokuvakohtauksen tanssi on hyvä esimerkki tästä.

Yksi mykkäelokuvakauden ja klassisen Hollywoodin komedian piirteistä oli komediallisten esitysten performatiivisuus, esityksenomaisuus. Vaikka kyseessä on elokuva, koomikot esiintyvät kuin suoraan yleisölle, ja kamera kuvaa heitä kuin teatterin katsomosta käsin. Usein elokuvan juoneen kirjoitetaankin lavaesiintymisiä, joilla oikeutetaan sketsin kuvaaminen kuin suoraan katsomosta käsin. Näissä kohtauksissa fiktiivinen raja elokuvan suljetun maailman ja yleisön välillä rikotaan. Sketsien performatiivisuuden takia Stan & Ollie pystyvätkin lähtemään teatterikiertueelle. Heidän sketsinsä toimivat niin elokuvissa kuin teatterilavallakin.

Pohdittavaksi
Stan & Ollie -elokuva alkaa kuvalla esiripusta, jota vasten elokuvan tekijöiden nimet eli krediitit ilmestyvät. Miksi ohjaaja Jon S. Baird päätti aloittaa elokuvansa näin? Mitä se kertoo elokuvan aiheesta?

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Stan & Ollie

(Stan & Ollie )

Ohjaaja: Jon S. Baird

Maa: Iso-Britannia, Kanada, Yhdysvallat Vuosi: 2018

Kesto: 97min

Levittäjä: Future Film

Näyttelijät:
Steve Coogan, John C. Reilly, Shirley Henderson, Nina Arianda


Maailmankuulu komediakaksikko Stan Laurel ja Oliver Hardy, tutummin Ohukainen ja Paksukainen kiertää 50-luvun sodanjälkeisessä Britanniassa viihdyttämässä yleisöä. Kultainen aikakausi näyttää kuitenkin jääneen taakse ja teatterisalit ammottavat aluksi tyhjyyttään. Pari on kuitenkin aina nauttinut sekä esiintymisestä että toistensa seurasta ja lopulta parivaljakko löytää jälleen paikkansa yleisön sydämissä. Kiertueen aikana paria vaivaavat kuitenkin myös menneisyyden haamut, jotka yhdessä Paksukaisen heikentyneen terveydentilan kanssa alkavat uhata heidän kumppanuuttaan. Tositapahtumiin perustuvassa draamaelokuvassa kaksikon on lopulta aika selvittää, kuinka paljon he oikein merkitsevätkään toisilleen.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa