Stan & Ollie

Elokuvan lajityypit: buddykomedia, backstage-elokuva

Yksi elokuvan lajityyppi on buddy-komedia, komediallinen elokuva kahdesta erilaisesta ihmisestä, joiden on ammatillisesti toimittava yhdessä. Esimerkiksi poliisielokuvissa on käytetty vastaavaa perustilannetta: Eddie Murphy ja Jackie Chan ovat usein olleet tällaisen parin toinen osapuoli.

Pohdittavaksi
Mitä asioita elokuvan tekijä voi ilmentää laittamalla kaksi erilaista ihmistä, usein toistensa vastakohtaa, suorittamaan yhdessä joku tehtävä? Miksi tällainen alkutilanne on hedelmällinen elokuvan käsikirjoittajalle? Mitä buddy-komedioita olet nähnyt?

Toinen lajityyppi, jonka konventioilla Stan & Ollie pelaa, on backstage-elokuva. Elokuva keskittyy kuvaamaan ihmisiä, jotka ovat tekemässä teatteriesitystä, musikaalia tai elokuvaa. Välillä esittäjät ovat siis ”omina itsenään”, välillä taas esittämässä roolia. Tunnettuja backstage-elokuvia ovat musikaali Singin’ in the Rain ja teatterituotannon pukuhuoneisiin keskittyvä Birdman. Stan ja Ollie alkavat välillä huvikseen esiintyä elokuvarooleissaan. Kun he saapuvat hotelliin, he tekevät hotellin vastaanotossa tyypillisen Laurel & Hardy -rutiinin. Toisessa kohtaa todellisuus alkaa muistuttaa sketsiä, kun matka-arkku lähtee liukumaan alas portaita.

Keskusteltavaksi

  • Keskustelkaa Stanin ja Ollien esittämien koomisten hahmojen ja heidän todellisten olemustensa ja vuorovaikutuksensa eroista.
  • Joutuvatko esiintyjät joskus pitkään esittämiensä suosittujen hahmojen vangiksi, jolloin yleisö alkaa mieltää näyttelijän tämän esittämän roolihahmon jatkeeksi? Mitä esimerkkejä teille tulee mieleen?
  • Voisiko oman elämän pienet hankaluudet ja vastoinkäymiset kestää paremmin, jos ajattelee niitä koomisessa valossa, kuin sketseinä?
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Stan & Ollie

(Stan & Ollie )

Ohjaaja: Jon S. Baird

Maa: Iso-Britannia, Kanada, Yhdysvallat Vuosi: 2018

Kesto: 97min

Levittäjä: Future Film

Näyttelijät:
Steve Coogan, John C. Reilly, Shirley Henderson, Nina Arianda


Maailmankuulu komediakaksikko Stan Laurel ja Oliver Hardy, tutummin Ohukainen ja Paksukainen kiertää 50-luvun sodanjälkeisessä Britanniassa viihdyttämässä yleisöä. Kultainen aikakausi näyttää kuitenkin jääneen taakse ja teatterisalit ammottavat aluksi tyhjyyttään. Pari on kuitenkin aina nauttinut sekä esiintymisestä että toistensa seurasta ja lopulta parivaljakko löytää jälleen paikkansa yleisön sydämissä. Kiertueen aikana paria vaivaavat kuitenkin myös menneisyyden haamut, jotka yhdessä Paksukaisen heikentyneen terveydentilan kanssa alkavat uhata heidän kumppanuuttaan. Tositapahtumiin perustuvassa draamaelokuvassa kaksikon on lopulta aika selvittää, kuinka paljon he oikein merkitsevätkään toisilleen.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa