Stan & Ollie

Koomikkoparin luominen

 Laurel & Hardyn -sketsit perustuvat kahden koomikon vuorovaikutukselle. Oliver Hardy on itsetietoinen päällepäsmäri, joka pompottaa Stania. Stan Laurel on tyhmä pölkkypää, mutta paljastuu sketsin edetessä usein salaviisaaksi ja Oliver saa lopussa nenilleen. Sketseissä käytetään hyväksi vuorovaikutusta kunkin tilanteen, paikan, sen esineiden ja siinä olevien muiden ihmisten kanssa. Stanin ja Ollien komediatyyppi on useimmiten slapstick, jossa fyysisesti esitetty erimielisyys huipentuu ja tilanne eskaloituu. Sketsi rakentuu alkutilanneidealle, josta revitään kaikki irti muuntelemalla tilannetta loputtomasti.

Todellisuudessa, kuten Stan & Ollie -elokuvastakin ilmenee, Stan Laurel kirjoitti kaikki parin sketsit ja Oliver Hardy näytteli mukana ja lisäideoi sketsiä.

Vertailkaa Stanin ja Ollien ulkoista olemusta, ilmeitä, eleitä ja liikkumistapaa. Esimerkiksi vaatetus, ruumiinrakenne, tyypilliset eleet ja ilmeet sekä kävelytapa ovat keinoja luoda rooli. Tutkikaa näitä videoklippien avulla. Esimerkiksi elokuvassa usein esitetty kananmuna- ja pähkinäsketsi löytyy alkuperäisenä YouTubesta hakusanoilla ”Hard Boiled Eggs and Nuts!” Lisää Laurel & Hardy -sketsejä löytyy esimerkiksi hakusanoilla ”Best Of Laurel & Hardy”.

Tehtävä: sketsin rakentaminen
Suunnitelkaa ryhmissä gagiin ja hauskaan tilanteeseen tai dialogiin sekä henkilöiden interaktioon perustuva sketsi kahdelle henkilölle. Kirjoittakaa sketsin idea ja mahdollinen dialogi muistiin. Miettikää, miten kehitätte henkilöt, joiden erilaisuus tuottaa hauskoja kommelluksia. Käyttäkää hyväksi mahdollisia muita henkilöitä tai tilassa olevia kalusteita ja esineitä. Miettikää miten luoda huumoria muuten kuin suusanallisesti. Valitkaa pari, joka esittää sketsin. Harjoitelkaa: esimerkiksi vitsin toimivuus liittyy ajoitukseen sen esittämisessä – tässä Laurel ja Hardy olivat mestareita.
Esittäkää sketsinne muille.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Stan & Ollie

(Stan & Ollie )

Ohjaaja: Jon S. Baird

Maa: Iso-Britannia, Kanada, Yhdysvallat Vuosi: 2018

Kesto: 97min

Levittäjä: Future Film

Näyttelijät:
Steve Coogan, John C. Reilly, Shirley Henderson, Nina Arianda


Maailmankuulu komediakaksikko Stan Laurel ja Oliver Hardy, tutummin Ohukainen ja Paksukainen kiertää 50-luvun sodanjälkeisessä Britanniassa viihdyttämässä yleisöä. Kultainen aikakausi näyttää kuitenkin jääneen taakse ja teatterisalit ammottavat aluksi tyhjyyttään. Pari on kuitenkin aina nauttinut sekä esiintymisestä että toistensa seurasta ja lopulta parivaljakko löytää jälleen paikkansa yleisön sydämissä. Kiertueen aikana paria vaivaavat kuitenkin myös menneisyyden haamut, jotka yhdessä Paksukaisen heikentyneen terveydentilan kanssa alkavat uhata heidän kumppanuuttaan. Tositapahtumiin perustuvassa draamaelokuvassa kaksikon on lopulta aika selvittää, kuinka paljon he oikein merkitsevätkään toisilleen.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa