Sukunsa viimeinen

Johdanto

Ohjaus: Markku Lehmuskallio ja Anastasia Lapsui

Käsikirjoitus: Markku Lehmuskallio ja Anastasia Lapsui

Näyttelijät: Aleksandra Okotetto, Nadezhda Pyrerko, Anastasia Lapsui, Jevgeni Hudi, Radion Anaguritshi, Ljudmila Zannikova

Kuvaus: Johannes Lehmuskallio

Leikkaus: Juho Gartz

Äänitys: Sergei Zabenin

Tuotanto: Illume Oy, Pertti Veijalainen, Jouko Aaltonen


Levitys: Pirkanmaan elokuvakeskus (juha.elomaki@elokuvakeskus.fi)

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Maa ja vuosi: Suomi, 2010.
Elokuva on nenetsinkielinen.

Pituus: 84 min.

Ikäraja: S

Oppimateriaali on suunniteltu
6.-9. -luokille sekä lukioihin 
ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin teemoja:
Dokumentti,
antropologinen
ja etnografinen elokuva,
kulttuurin muuttuminen.
 

 


 

 

SYNOPSIS

Pieni nenetsityttö Neko viedään vasten tahtoaan kotikodastaan sisäoppilaitokseen venäläiskylään. Vieraaseen kulttuuriin ja uusiin tapoihin pakotettu Neko kapinoi venäläistämistä vastaan ja joutuu koulutovereidensa kiusan kohteeksi ja opettajien silmätikuksi. Yhdessä samaa koulua käyvän nenetsipojan kanssa Neko pakenee päästäkseen takaisin oman perheensä ja tuttujen tapojensa suojiin. Lasten pakomatka talvisella tundralla kuitenkin päättyy lyhyeen, ja paluu kouluun ja uuteen venäläiseen elämään on vääjäämätön.

Elokuvan tarina kerrotaan vanhan Nekon muistona. Koulu on opettanut hänelle paljon uutta ja venäläisyydestä on tullut luonnollinen osa Nekoa. Mutta jotain tärkeää on muuttunut lopullisesti; sukunsa viimeinen edustaja Neko on varttuessaan vieraantunut omista juuristaan ja kadottanut taidon jatkaa perheensä ikiaikaisia perinteitä.

Elokuva kilpaili vuoden 2010 Berliinin elokuvajuhlien lasten ja nuortenelokuvien Generation Kplus -sarjassa parhaan pitkän elokuvan palkinnosta eli Kristallikarhusta.

www-linkki:
www.sukunsaviimeinen.fi

 

Markku Lehmuskallio ja Anastasia Lapsui

Aviopari Markku Lehmuskallio ja Anastasia Lapsui ovat tehneet yhdessä elokuvia jo 20 vuoden ajan. Suuri osa elokuvista on dokumentteja, mutta joukossa on myös fiktioita. Monet parivaljakon elokuvista käsittelevät nenetsikulttuuria, jonka parissa Lapsui on kasvanut. Sukunsa viimeinen sijoittuu Anastasia Lapsuin lapsuudenympäristöön Jamalin niemimaalle Neuvostoliittoon.

Lehmuskallio & Lapsui filmografia

  • Sukunsa viimeinen (2010)
  • Maan muisti (2009)
  • Matka (2008)
  • Saamelainen (2007)
  • Fata Morgana (2004)
  • Jumalan morsian (2004)
  • Paimen (2001)
  • Elämän äidit (2001)
  • Seitsemän laulua tundralta (1999)
  • Uhri – elokuva mesästä (1998)
  • Anna (1997)
  • Kadotettu paratiisi (1994)

 

Oppimateriaalin on laatinut FM, tuottaja/tutkija  Mikko Lehtinen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2010. Linkit on tarkistettu 10.7.2014.
                  

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Sukunsa viimeinen

(Sukunsa viimeinen)

Ohjaaja: Markku Lehmuskallio & Anastasia Lapsui

Maa: Suomi Vuosi: 2010

Kesto: 84min

Levittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus, Juha Elomäki p. 050 359 1357 juha.elomaki@elokuvakeskus.fi

Näyttelijät:
Aleksandra Okotetto, Nadezhda Pyrerko, Anastasia Lapsui, Jevgeni Hudi, Radion Anaguritshi, Ljudmila Zannikova


Fiktion ja dokumentin välimaastoon sijoittuva elokuva kuvaa nenetsitytön elämää Neuvosto-Venäjällä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa