Sukunsa viimeinen

Etnografinen ja antropologinen elokuva

Antropologisella ja etnografisella elokuvalla tarkoitetaan dokumenttielokuvaa joka on tehty antropologian tieteellisestä näkökulmasta tai antropologisen tiedon luomiseksi. Elokuva voi siis olla tapa esittää tuloksia, kerätä aineistoa tai jotain tältä väliltä.

 

Etnografinen elokuva on synonyymi antropologiselle elokuvalle, mutta termillä saatetaan viitata myös korostetusti tutkimusaineistomaiseen, kuvailevaan antropologiseen elokuvaan tai etnologiatieteelliseen elokuvaan.

 

Antropologia on vieraita, usein eksoottisia kulttuureja tutkiva tieteenala, Suomessa käytössä on nimitys kulttuuriantropologia. Etnologia, toiselta nimeltään kansatiede sen sijaan tutkii länsimaista kulttuuria, usein historiallisesta näkökulmasta. Näiden kahden tieteenalan erot ovat käytännössä hyvin pienet.

 

 

Tehtävä

 

Tutustukaa antropologista ja etnografista elokuvaa esittävän Viscult-festivaalin elokuvaesittelyihin osoitteessa www.viscult.net.

Valitkaa yksi elokuva ja pohtikaa kenelle se on suunnattu?

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Sukunsa viimeinen

(Sukunsa viimeinen)

Ohjaaja: Markku Lehmuskallio & Anastasia Lapsui

Maa: Suomi Vuosi: 2010

Kesto: 84min

Levittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus, Juha Elomäki p. 050 359 1357 juha.elomaki@elokuvakeskus.fi

Näyttelijät:
Aleksandra Okotetto, Nadezhda Pyrerko, Anastasia Lapsui, Jevgeni Hudi, Radion Anaguritshi, Ljudmila Zannikova


Fiktion ja dokumentin välimaastoon sijoittuva elokuva kuvaa nenetsitytön elämää Neuvosto-Venäjällä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa