Teit meistä kauniin

Vastaanotto ja markkinointi

Suomalaiset elokuvat tehdään yleensä Suomen elokuvasäätiön tuella ja ne tarvitsevat taakseen myös elokuvateatterilevittäjän ja tv-kanavan. Katsojaluvut vaikuttavat elokuvan menestykseen ja siihen, tuottaako se tekijöilleen jotain. Usein elokuvat tekevät myös kaupallista yhteistyötä sijoittamalla sponsoroivien yhtiöiden tuotteita elokuviin. Teit meistä kauniin -elokuvalla ja Hesburgerilla on sponsoriyhteistyö. Elokuvaa on siis markkinoitu liha-pekonihampurilaisella ja tämä on aiheuttanut kohua ja kritiikkiä katsojissa.

Elokuva on saanut varsin ristiriitaisen vastaanoton ja paljon näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa. Se vaikuttaa olevan ns. vihaa tai rakasta -elokuva. Kalle Kinnunen kirjoitti Image-lehdessä arvostelun, jossa kuvasi elokuvaa kiusalliseksi teolliseksi vanukkaaksi. Teksti sai aikaan kiivasta väittelyä elokuvan puolustajien ja vastustajien välillä sosiaalisessa mediassa. Ohjaaja itse vastasi kritiikkiin kirjoittamalla pahoittaneensa mielensä.

Tehtäviä

  • Tuukka Temonen on myös kommentoinut kiivaasti sosiaalisessa mediassa elokuvaansa ja luonut samalla sen ympärille mylläkkää. Mistä luulet, että kohu johtuu? Minkälaisia keinoja elokuvan ohjaaja Tuukka Temonen käyttää markkinoidessaan elokuvaa?
     
  • Imagelehden Kalle Kinnunen kuvaili elokuvaa "kiusalliseksi teolliseksi vanukkaaksi", sitä on kuvattu myös "vuosisadan parhaimmaksi nuorisoelokuvaksi" ja "itsensä liian vakavasti ottavaksi". Onko kritiikillä väliä? Luetko elokuvakritiikkejä? Millä tavalla ne voivat vaikuttaa katsojan kokemukseen elokuvasta?
     
  • Etsikää netistä elokuvaa koskevaa kritiikkejä ja uutisia. Jokainen voi etsiä ja valita yhden. Esitelkää ne toisillenne.
     
  • Mitä mieltä olette hampurilaisaterialla markkinoinnista?

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Teit meistä kauniin

(Teit meistä kauniin)

Ohjaaja: Tuukka Temonen

Maa: Suomi Vuosi: 2016

Kesto: 110min Ikäraja: 12

Levittäjä: Kuusan Kino Ky

Näyttelijät:
Roope Salminen, Mimosa Willamo, Iiro Panula, Tatu Sinisalo, Laura Malmivaara, Tommi Taurula, Lorenz Backmann, Olga Temonen, Lotta Backlund


Tarina neljästä nuoresta, jotka koettavat selviytyä musiikin avulla 90-luvun laman kourissa kamppailevassa metsäteollisuuskaupungissa.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa