The Good Lie

Laiton maahanmuutto

Euroopan unionin mahdollisuudet ottaa vastaan laillisia maahanmuuttajia ovat rajalliset. Niille, joille laillinen maahanmuutto ei ole vaihtoehto (esimerkiksi tapauksessa jossa siirtotyöläisyyteen oikeuttava viisumi on evätty), mutta joilla on voimakas tarve muuttaa EU:n alueelle taloudellisista, sosiaalisista tai muista syistä johtuen, laiton maahanmuutto voi olla ainoa vaihtoehto. Monissa, tapauksissa siirtolaiset, jotka haluavat muuttaa Eurooppaan, saapuvat laillisia reittejä pitkin (esimerkiksi turisteina tai opiskelijoina), mutta jäävät alueelle viisumin tai maahantuloluvan päättymisen jälkeen. Toiset, joilla ei ole mahdollisuutta saapua laillisia reittejä pitkin, valitsevat yhä useammin vaarallisia reittejä.

Yleinen laiton maahanmuuttokeino Eurooppaan on Adrianmeren tai Välimeren ylittäminen veneellä tai EU:n itäisen rajan ylittäminen, esimerkiksi rekkoihin piiloutumalla. Laittomat maahanmuuttajat eivät usein ole täysin tietoisia matkaan liittyvistä vaaroista tai perillä odottavasta arkitodellisuudesta. Useille pakomatka Eurooppaan on riski, joka otetaan paremman tulevaisuuden toivossa. Viime aikoina EU:n jäsenvaltiot ovat kiinnittäneet entistä enemmän huomiota laittoman maahanmuuton estämiseen ja rajavalvonnan tehostamiseen. Tämä on saanut joitakin kriitikoita kutsumaan Euroopan unionia nimellä ”Fortress Europe” (”Linnoitus-Eurooppa”), jolla viitataan ylimitotettuun valvontaan. Sen lisäksi monet uskovat, että tällainen valvonta estää pakolaisia ja turvapaikanhakijoita – ihmisiä, jotka tarvitsevat kansainvälistä suojelua – saamasta turvapaikkaa Euroopassa.

Sekoittunut muuttoliike

Monet pakolaiset ja turvapaikanhakijat ovat huomanneet pääsyn EU:n alueelle olevan entistä vaikeampaa, ja siksi he käyttävät samoja vaarallisia reittejä kuin laittomat maahanmuuttajat. Joillekin tämä voi olla ainoa tapa välttää sota tai vaino. Vaikka maahanmuuttajat, pakolaiset ja turvapaikanhakijat käyttävät usein samoja keinoja päästäkseen Eurooppaan, turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten tarve suojelulle on ensisijainen.

  • Miten turvapaikanhakuprosessi kuvattiin The Good Lie -elokuvassa? Millaista byrokratiaa elokuvan henkilöt kohtasivat?
     
  • Pohtikaa millaisissa tilanteissa laiton maahanmuutto voi olla yksilön kannalta ainoa vaihtoehto.
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

The Good Lie

(The Good Lie)

Ohjaaja: Philippe Falardeau

Vuosi: 2014

Kesto: 110min Ikäraja: 12

Levittäjä: Finnkino Oy

Näyttelijät:
Reese Witherspoon, Arnold Oceng, Emmanuel Jal ja Ger Duany


The Good Lie on koskettava ja lämmin tarina toivosta, kulttuurieroista ja kotoutumisen haasteista.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa