The Rider

Amerikkalainen indie-elokuva

The Rider on ns. independent-tuotanto eli indie-elokuva. Indie-elokuva tarkoittaa yleensä riippumatonta pienen budjetin elokuvaa, joka ei ole saanut rahoitusta erilaisilta rahoituskanavilta (esim. Suomen Elokuvasäätiö). Elokuvaa on saatettu rahoittaa lisäksi esimerkiksi joukkorahoituksella. Toisinaan varsinkin Amerikassa indiellä voidaan viitata ylipäätään valtavirrasta poikkeaviin elokuviin, mutta varsinaisesti indie merkitsee riippumattomuutta – niin rahallisesti kuin taiteellisestikin. Indie-elokuva on siis riippumaton tuotanto; tekijänä voi olla yhtä hyvin harrastaja tai ammattilainen.

Indie-elokuvat tehdään usein pienellä tiimillä ja tuotantokalustolla. Elokuvan näyttelijöinä esiintyy tyypillisesti ensikertalaisia tai paikallisia ihmisiä, joilla ei ole aiempaa näyttelijäkokemusta. Elokuva on kuvattu aidoilla tapahtumapaikoilla, ja tematiikan suhteen liikutaan arkisissa ja ihmisläheisissä aiheissa.
(Lähde: Koulukino)

1. Mitä indie-elokuvia muistat nähneesi? Mitä elokuvista on jäänyt päällimmäisenä mieleen?

2. Minkälainen asema indie-elokuvilla on elokuvakulttuurissa? Mitä arvelet, saavatko indie-elokuvat samanlaista arvostusta osakseen kuin suuren budjetin studioelokuvat?

3. Tutustukaa seuraavaan Ylen Kulttuuricocktailin artikkeliin ” Se toinen Amerikka – indieleffat näyttävät maan, jota Hollywood-elokuvissa ei näe” sekä elokuvan taustoihin (PDF, englanninkielinen). Palatkaa tämän jälkeen elokuvaan ja pohtikaa, mitä indie-elokuvan elementtejä/piirteitä elokuvassa on nähtävissä. Pohtikaa vielä lopuksi, oliko elokuvassa jotain yllättävää tai odottamatonta, ottaen huomioon elokuvan syntyidean ja taustan.

4. The Rider -elokuvaa on verrattu myös westerneihin eli lännenelokuviin, mitä tyypillisiä westernin piirteitä elokuvassa on? Mitä uutta elokuva tuo genreen?

 

 

 

 

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

The Rider

(The Rider)

Ohjaaja: Chloé Zhao

Maa: Yhdysvallat Vuosi: 2017

Kesto: 104min Ikäraja: 12

Levittäjä: Cinema Mondo

Näyttelijät:
Brady Jandreau, Tim Jandreau, Lilly Jandreau, Lane Scott, Cat Clifford


Nuori rodeoratsastaja Brady asuu isänsä ja siskonsa kanssa Amerikan sydänmailla Etelä-Dakotassa. Rodeomaailma on hänelle kaikki kaikessa, kunnes vakava onnettomuus mullistaa hänen maailmansa. Brady on pakotettu etsimään uusi sisältö elämälleen rodeon ja kilpailuvietin ulkopuolelta ja se osoittautuu hänen elämänsä käännekohdaksi.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa