Toisinajattelija

Vieraslajit ja pörriäiset

Virittäytymistehtävä
Kuunnelkaa elokuvan alku (noin kohtaan 1:09 saakka) silmät kiinni. Mitä luonnonääniä kuulette ja mitä mielikuvia niistä herää?

Vieraslajit

Linkola kertoo elokuvassa vieraslajia edustavasta kasvista ja siitä miksi hän suosii sitä. Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Lajit, jotka luontaisesti leviävät EU:n alueelle esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksena, ovat tulokaslajeja, eivätkä ne kuulu vieraslajisäädösten piiriin.

1. Mikä olikaan elokuvassa mainittu vieraslaji? Lue siitä lisää Vieraslajit.fi -sivustolta ja vastaa seuraaviin kysymyksiin:

  • Oliko elokuvassa esitelty kasvi vieraslaji?
  • Mitä sen poistamiseksi luonnosta voi tehdä? Pitäisikö se poistaa ja miksi?

2. Linkola suosi jättibalsamia, koska pörriäiset saavat niistä mettä. Pölyttäjähyönteiset tosiaan tarvitsevat ravinnokseen mettä ja siitepölyä. Mutta olisiko kestävämpää pyrkiä siihen, että mehiläiset saavat mettä Suomen luontoon kuuluvasta kasveista? Ottakaa selvää ja keskustelkaa.

Pelasta pörriäinen

3. Tutkikaa Pelasta pörriäinen -kampanjan sivustoa. Pelasta pörriäinen on YLE luonnon kampanja ja sen tarkoituksena on auttaa pölyttäjiä sekä pihassa että parvekkeella.

4. Lukekaa Pelasta pörriäinen -kampanjan Tee pörriäisille paratiisi -artikkeli.

  • Tunnistitko artikkelin kasveja? Kuuluivatko ne suomen luontoon?
  • Millä kasveilla voi pelastaa pörriäisiä ja mitkä ominaisuudet tekevät kasveista erityisen hyviä pörriäislle?

5. Pölyttäjähyönteisten määrä maailmassa on vähentynyt. Pölyttäjien katoaminen on vahingollista paitsi luonnolle, myös ihmisille, sillä 75 prosenttia viljelykasveista tarvitsee hyönteispölytystä. Syynä pörriäisten katoon ovat hyönteisten elinympäristöjen katoaminen, hyönteismyrkyt, vieraslajit ja ilmastonmuutos.

Vinkki opettajalle!
Lisätietoa ja tehtäviä pölyttäjähyönteisiin liittyen löytyy Ei pelkkää hunajaa -oppimateriaalista.
 

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Toisinajattelija

Ohjaaja: Georg Grotenfelt

Maa: Suomi Vuosi: 2019

Kesto: 26min

Levittäjä: Koulukino Suoratoisto

Näyttelijät:
dokumenttielokuva


Kalastaja, kirjailija, filosofi Pentti Linkolan arkinen päivä metsän keskellä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa