Tolkien

Johdanto

Synopsis:
Ensimmäinen maailmansota on käynnissä. Taistelujen keskellä nuori brittiupseeri John Ronald Reuel Tolkien rämpii sinappikaasun ja kaatuneiden keskellä mudassa jossain päin Ranskaa ja etsii ystäväänsä. Taistelujen tuoksinassa hän näkee hallusinaatioita ratsastavista sotilasta ja muistaa lapsuutensa ja nuoruutensa. Elokuva siirtyy näyttämään Tolkienin köyhän lapsuuden orpona, sitten pääsyn stipendin avulla hyvään yksityiskouluun, jossa syntyy neljän kaveruksen salaseura. Sen kautta syntynyt vahva ystävyys seuraa Tolkienia yliopistoon Cambridgeen, kuten myös rakkaus Edith Brattiin, tulevaan Tolkienin vaimoon. Oxfordin yliopistossa Tolkien kohtaa myös kielitieteilijä Wrightin, jonka opetuksen inspiroimana hän myöhemmin kehittelee haltiakielen Taru sormusten herrasta –kirjasarjaansa.

Tolkien on tarina nuoren miehen kasvusta ja inspiraatioista yhdeksi aikamme tunnetuimmista ja rakastetuimmista kirjailijoista.

Oppimateriaali on suunnattu yläkouluihin sekä lukioihin ja muihin toisen asteen oppilaitoksiin.

Hobitti - odottamaton matka -elokuvan oppimateriaali käsittelee J. R. R. Tolkienin tuotantoa, Tolkienia ilmiönä ja kirjallisuusfilmatisoinnin kysymyksiä.

Oppimateriaalin on laatinut FM, Eija Niskanen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Lue myös Media-avaimen arvio elokuvasta.

 

 

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Tolkien

(Tolkien)

Ohjaaja: Dome Karukoski

Maa: Yhdysvallat Vuosi: 2019

Ikäraja: 12

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Nicholas Hoult, Lily Collins, Colm Meaney, Derek Jacobi


Elokuva maailmankuulun kirjailijan nuoruusvuosista - ajasta, jolloin hän löytää ystäviä, rohkeutta ja innoitusta samanmielisten koulutovereiden keskuudesta. Veljeys vahvistuu heidän aikuistuessaan ja selvitessään yhdessä rakkaudesta ja menetyksistä. Matkaan mahtuu myös Tolkienin myrskyisä seurustelu Edith Brattin kanssa. Kun ensimmäisen maailmansota syttyy, ystäväpiiri uhkaa hajota. Kaikki Tolkienin kokema inspiroi häntä myöhemmin kirjoittamaan maailmankuulut tarinansa.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa