Photo Courtesy of Fox Searchlight Pictures.
Photo Courtesy of Fox Searchlight Pictures.

Tolkien

Elämäkertaelokuva

Elämäkertaelokuvalla (biopic) tarkoitetaan muotokuva-elokuvaa jostakin tunnetusta henkilöstä. Hän voi olla historiasta tunnettu hahmo, tunnettu taiteilija, kirjailija, keksijä, tai muu tuntemamme nimihenkilö. Tyypillisessä elämäkertaelokuvassa käydään läpi henkilön elämänhistoria lapsuudesta tunnettuuteen ja vanhoihin päiviin saakka. (Lue lisää elämäkertaelokuvista täältä.) Uusimpia elämäkertaelokuvia ovat mm. astronautti Neil Armstrongista kertova elokuva Ensimmäisenä kuussa ja Queen-yhtyeestä sekä sen solistista Freddie Mercurysta kertova Bohemian Rhapsody. Karukosken aikaisemmista elokuvista Tom of Finland on biopic. Karukoski kertoo pyrkineensä Tolkienissa eroon perinteisestä elämäkertaelokuvan mallista muuttamalla käsikirjoitusta.

1. Tolkien-elokuva ei kerro Tolkienin vuosista kuuluisana kirjailijana. Vasta elokuvan loppumetreillä hän alkaa kirjoittaa ensimmäistä kirjaansa. Miksi Karukoski on rajannut elokuvansa tarinan näin? Miksi Tolkienin nuoruusvuodet ovat tärkeitä hänen kirjoittamiensa kirjojen kannalta?

2. Mitä vaiheita Tolkienin nuoruudesta elokuva kuvaa? Miksi elokuvaan on valittu juuri nämä tapahtumat?

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Tolkien

(Tolkien)

Ohjaaja: Dome Karukoski

Maa: Yhdysvallat Vuosi: 2019

Ikäraja: 12

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Nicholas Hoult, Lily Collins, Colm Meaney, Derek Jacobi


Elokuva maailmankuulun kirjailijan nuoruusvuosista - ajasta, jolloin hän löytää ystäviä, rohkeutta ja innoitusta samanmielisten koulutovereiden keskuudesta. Veljeys vahvistuu heidän aikuistuessaan ja selvitessään yhdessä rakkaudesta ja menetyksistä. Matkaan mahtuu myös Tolkienin myrskyisä seurustelu Edith Brattin kanssa. Kun ensimmäisen maailmansota syttyy, ystäväpiiri uhkaa hajota. Kaikki Tolkienin kokema inspiroi häntä myöhemmin kirjoittamaan maailmankuulut tarinansa.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa